Zöldbabos marha tázsin

Tajine lham o lubia
A receptje azonos a Zöldborsós tajinenal csak a borsó helyett zöldbab kerül a tázsinba. Nagyon finom, Marrakesh környékén a leggyakoribb tázsin a kifőzdékben. 
Az ételt megfőzheted csak a tázsinban ahogy a fenti receptet, de ha nem fiatal a marha, és sokáig fő, akkor érdemes előfőzni kuktában ahogy a videóban látható, és később a tázsinba átönteni, és ott tovább összefőzni a zöldségekkel.

Ha akarsz burgonyát is főzhetsz mellé, így aki nem szereti a babot, az se hal éhen :) 

Hozzávalók:

- 400 g marhahús (csontos még jobb) 

- 1 nagy hagyma (cikkekbe vágva)

- 4 evőkanál olívaolaj

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 1 db nagyobb paradicsom (négyfelé vágva )

- 200 g zöldbab. 

-csipet sáfrány

- 1 csokor koriander vagy petrezselyem

- kb 3-4 dl víz

- 1 evőkanál gyömbér

-1 evőkanál pirospaprika

- 1 evőkanál kurkuma

- Só, bors

- sós citrom befőtt (csak a citrom héja vékony csíkra szeletelve)

Tázsinunk az Ourika völgyben
Tázsinunk az Ourika völgyben

Elkészítés:

A zöldbabot , paradicsom felét, a sós citromot és a korianderzöld felét tedd el a tázsinban főzős szakaszhoz, a többi hozzávalót mind tedd a kuktába. Zárd le, és főzd 45-50 percig. Óvatos légy ami a vizet illeti, ha elfő a víz, leég benne a hús, így gondoskodj hogy elegendő víz legyen alatta, néha rázogasd meg és nézz rá. Ha úgy érzed fogyóban van, akkor inkább zárd el, nyisd ki, tölts rá még vizet, majd főzd tovább míg megpuhul a hús. 

Amikor átfőtt szépen, öntsd át a tázsinodba, és pakold köré a zöldségeket, és fedd le, főzd még fél órát, vagy amíg minden zöldség megpuhul. Forrón tálald friss kenyérrel.

Ha nincs tázsinod, akkor egy nagy széles serpenyőben is megvalósíthatod, aminek van teteje. Az ízvilág azonos lesz, csak másképp fő benne. De ha tudsz, szerezz be egy igazi tázsint, vagy legalább egy Pataki-tálat.

Jó étvágyat!