Zaalouk - Marokkói sült padlizsánsaláta

(ejtsd : Zelúk) Zaalouk személyes kedvencem. Minnél füstösebb annál jobban ízlik. Friss ropogós kenyérrel mennyei.... Nálam ez szerelem volt első kóstolásra. Külön emiatt vettem egy kis kemping gáztűzhelyet, mert a lakásban elektromos tűzhely van, azon pedig nem tudtam készíteni a hagyományos módon. Maradt a sütőben vagy olajban sütés, de akkor teljesen más az íze. Szabadtéren is készíthető, be dobod a parázsra és mikor már szenes a héja, kész.
Extra variációk :
Egy kis szelet friss citrom tálaláskor nem rossz ötlet,a savanykás íz megbolondítja kissé. Aki pedig a csípőset szereti, annak egy kis csiliolajat ajánlok a tetejére locsolni.

Hozzávalók :

3-4 kisebb padlizsán (ha a hagyonmányos módon készíted, és láng fölött megtudod pirítani, kicsiket válassz) 
4 nagy érettebb paradicsom, hámozott, magozott és apróra vágott
3 gerezd fokhagyma, apróra vágott vagy préselt
1/3 csésze apróra vágott friss koriander, petrezselyem, vegyesen
1 evőkanál paprika
1 evőkanál római kömény
1 1/2 teáskanál só
1/8 teáskanál cayenne bors (vagy csípős paprika helyette)
1/4 csésze olívaolaj
1/3 csésze víz

Elkészítés :

A videóban látható módon helyezzük láng főlé a padlizsánokat. Addig forgassuk őket, amíg minden oldalról átsül és ütögetésre lehull a kemény, elszenesedett héja. Pár percet igénybe vesz,legyünk türelmesek,és csipesszel fordítsuk őket, vigyázzunk mert nagyon forró.
Amikor kész, várjunk kicsit amíg meghül, majd késsel kapargassuk le az elszenesedett héjat. Ja , el ne felejtsünk ablakot nyitni, mert ez elég büdi tevékenység :)
A megtisztított padlizsánjainkat vágjuk fel kis kockákra.
Keverjük össze az összes hozzávalót egy nagy, mély serpenyőben vagy fazékban.
Fedjük le és lassú tűzön főzzük néha megkeverve 25-30 percig.
Kevergetés közben a fakanállal próbáljuk szétnyomkodni a nagyobb darabokat, szép pürés legyen az egész. Ha már megfőtt, de még sok a folyadék rajta, hagyjuk nagyobb lángon, és főzzük el róla a felesleget kevergetés mellett.
Melegen vagy hidegen, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Vigyázat függőséget okoz :)
Jó étvágyat