Warqa tészta

Warqa tészta egy alapvető marokkói összetevő,amit használnak, több édes és sós süteményhez, mint például a briwats vagy bastela.


A recepten kívűl szükséged lesz egy fazékra, egy serpenyőre, ami pont illik a fazék főlé. Két darab ecset, egy olajjal kenegetni, a másik a serpenyőbe a tésztát felvinni. Utóbbi fontos hogy ne olvasjon a sörtéje a hőtől, és ne álljon össze!
Szükséged lesz még egy tálca amire félrepakolod ami kész, olaj a kenegetéshez,és fólia letakarni. Valamint rengeteg türelem :)


Hozzávalók:

Kb. 500 ml víz
2 evőkanál növényi olaj
250 g magas gluténtartalmú liszt
30 g keményítő
1/2 teáskanál só

Elkészítése:

1. Mixerbe tesszük az összes hozzávalót, alaposan turmixoljuk pár percig ,majd hagyjuk állni egy órát. A tészta a palacsintához hasonló sűrűségű legyen, akkor könnyű vele dolgozni. Szűrd át egy textilen, hogy csomómentes legyen.
2. Tegyél fel egy fazékban vizet főni, majd mikor felforrt ,helyezz rá egy teflon serpenyőt, és vedd kisebb lángra, ne fusson a víz mindenfelé.
Hagyd a serpenyőt 5-10 percig hogy átforrósodjon.
3. Enyhén olajozzuk meg a serpenyőt egy papírtörlővel.
4. Keverjük át a tésztát, majd az ecsetet belemártjuk, és elkezdjük gyorsan, határozott mozdulatokkal kenegetni a serpenyőt, nem kell vastagon, csak éppenhogy , viszont alaposan mindenhol kenjük le, és ne hagyjunk lyukakat. Látni fogjuk,ahogy fehéredik ki és köt meg a tészta.
5. Hagyd addig a tésztát a serpenyőben amíg márnem látsz több nedvességet,és szép átlátszóvá vált.
6. Lazítsd meg a tésztalevél széleit gumi spatulával, és emeld ki a széleinél.
Helyezd a főtt oldalával felfelé egy tányéron vagy tálcán amire előzőleg rátettél egy darab műanyag zacsit vagy folpackot, és kend meg a főtt oldalán enyhén olajjal.
7. Olajozni már nem kell a serpenyőt. Ugyanígy süssük tovább a maradékot. Az elkészült darabokat helyezzük egymásra a főtt oldalával felfelé. Ne felejtsd el megkenni minden kész tészta tetejét!.
8. Alaposan tekerd be fóliába amikor mind elkészült, nehogy kiszáradjon, ugyanis hajlamos rá a warqah. Fagyasztani is lehet, de legjobb frissen felhasználni. Minden esetben bekell fóliázni ahogy elkészült, mert a szélei a levegőtől elkezdenek száradni és göndörödni. Amennyiben előfordul, használat előtt vágjuk le a száraz részeket.
9. Az általános szabály az, hogy a főtt oldala a fényes, olajozott, de a tölteléket mindíg a nyers oldalára helyezzük.