Vettem egy tázsint mit kell tennem?

Ma elmondom nektek, hogyan kell "beüzemelni" egy vadiúj tázsint. 

Ha azt hitted, hogy az épp ma, frissen szerzett tazsinodban főzöd a mai ebédet , fennáll a veszélye, hogy a főzés közben tele finomságokkal szétpukkan. Talán nem ma, de legközelebb. Nem szeretnéd semmiképp, ugye? Főleg , hogy Magyarországon a tazsint nem is túl könnyű beszerezni, vagy csak igen borsos áron. Csak a főzésre használt edényeket kell előkezelni. Szóval itt vannak az instrukciók. 

Kérdezősködtem erről a családban is, ki hogyan csinálja, de a neten is keresgéltem és találtam más módszereket is. Van aki nem teszi vízbe, csak olajozza. Volt, ahol még olajosan hideg sütőbe tették 45 percre, volt ahol 2 órára, bekapcsolták 180 fokra, majd mikor lejárt az idő, kikapcsolás után ott hagyták kihülni. (Volt aki még fokozta, és elmosta utána ismét, és újra olajozta) 

De íme a teljes leírás... 

1. Víz: Az új Taginet először vízbe kell tenni legalább 1 órára. Ha van egy lavórod, tedd bele a tajine alját. A tetejét fordítsd fel, és engedd tele vízzel, és állítsd a mosogatóba , amit már feltöltöttél jó félig vízzel. Hagyd állni 30 percig, majd ürítsd ki a vizet belőlük, és hagyd magától megszáradni. (ezt a lépést én nem szoktam követni, de sokan ajánlják)

2. Olívaolaj: Szükséged lesz 3 evőkanál olívaolajra. Kend be egy ecset segítségével (szerintem kézzel is teljesen jó) alaposan kívül és belül is mindkét részét a tajine-nak.

3. Hagyd amíg magába szívja az olajat teljesen, néhány órát, akár egy éjszakán át.

4 . Tedd hideg sütőbe, majd kapcsold be 100 fokra, és hagyd 45 percig benne. Kapcsold ki a sütőt, és használatra kész a tázsin.

A Tagine tisztítása :

  • A tazsint nem szabad mosogatógépben használni, így mindenféleképpen kézzel kell elmosni.
  • Előfordul, hogy lekap az étel az alján. Semmi gond, csak áztasd be pár órára, forró víz és szódabikarbóna (vagy só) általában elegendő a tisztításhoz.
  • Ha nagyon makacs az égés, akkor töltsük a taginet 1/3 -ig vízzel, és tegyük közepes-alacsony lángra, adjunk hozzá egy két evőkanál szódabikarbónát és hagyjuk a folyadékot lassú tűzön fél órát. Nézd meg, hogy fellazulást e az égés. Ha nem, akkor hagyd a szódabikarbóna keveréket egy éjszakán át a tagineban, a hosszú áztatás megoldja a problémát.
  • Száraz kockacukorral dörzsölhetjük az égést le hatékonyan.
  • Semmiképp se használjunk erős illatú mosogatószert, mert a mázatlan agyag magába szívja az illatát.
  • Miután elmostuk, töröljük szárazra és kenjük ki olívaolajjal.

Fontos :

  • Sose használd a tajinet lángelosztó nélkül. Ha kerámialapos tűzhelyed van, akkor a hideg lapra helyezd a tajinet, és szép lassan , fokozatosan melegítsd fel rajta, és sose használd maximumon. Ne önts forró tajine-ba hideg vizet, és fordítva sem, hideg tajine-ba forró vizet.
  • Tároláskor , ha sokáig nem használjuk penész keletkezik a mázas tázsinokban. Nem kell megijedni, ez normális. Egyszerűen csak mosd ki, és szárítsd meg, olajozd ki újra. Sose zárd be teljesen, hagyj rajta rést. 


A teljes cikk a készülő könyvben lesz elérhető.