Toum - Libanoni fokhagymakrém

Ti kértétek : Toum vagy Toumya  egy közel-keleti fokhagymás szósz. Majonéz helyett használható, állaga is hasonló. Fokhagymát, sót, olívaolajat és citromlét is tartalmaz, amelyet hagyományosan egy mozsárral pürésítettek. Főleg szendvicsekbe töltik vagy kebabhoz kínálják, de mártogatósnak is használják sült krumplihoz.

Hozzávalók:

150 gr nyers fokhagyma 

600ml  olaj (olíva legyen benne kb 1 deci) 

1 teáskanál só 

60 ml citrom lé. 


Elkészítése: 


A megpucolt fokhagymát lepüresíted finomra, add hozzá a sót, aztán nagyon lassan, mintha majonézt csinálnál, add az olajat hozzá. Minden deci olaj után egy kis kanál citromlét is dolgozz bele, és ismételd amíg el nem fogy mindkettő. 


Tálalása: A krémet egy tálra téve, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórják kakukkfűvel, de grillezett citrom is díszítheti. Lapos libanoni kenyérrel kínáljuk. Shish kebabhoz kitűnő . Például ezzel a receptemmel.

Eltarthatóság: 4 hétig eláll hűtőben, zárt üvegben vagy dobozban.