Tenger gyümölcsei Bastela

Igazi különlegesség, és bár a hozzávalók talán megijesztenek néhányotokat, mert jaj ez túl sok minden, jaj tengeri herkentyű, de ne aggódjatok, a recept rugalmas. Ha nem szeretnél tengeri herkentyűt, akkor cseréld le valami olyan halra amit kedvelsz, vagy akár garnélára. Mivel nálunk nem olcsó és nem is könnyű beszerezni friss hozzávalókat, így én is fagyasztottból készítettem, hogy lássátok lehetséges megoldani. 

Hozzávalók:

300 gr tisztított garnéla
300 gr tintahal (karikára vágva, a csápok apróra)
500 gr bármilyen fehér húsú tengeri hal
3 evőkanál vaj
só, bors

(Ha ilyen mennyiségeket nem tudsz beszerezni variáld át, hogy több legyen a hal)

Paradicsom szószhoz:
2 nagy érett paradicsom, magozott és reszelt
2 nagy gerezd fokhagyma, préselt vagy apróra vágva
Marék friss petrezselyem 1 nagy, apróra vágva
2 evőkanál növényi olaj
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
Töltelékhez :
1 marék bármilyen gomba , kisebb darabokra vágva
200 g kínai cérnametélt üvegtészta
1 evőkanál harissza szósz vagy csiliszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál római kömény
1/2 teáskanál kurkuma
1 evőkanál gyömbér
1/4 teáskanál fahéj
Tölteni:
1/2 kg warqa vagy filotészta (tavaszi tekercs tészta) 
1 evőkanál növényi olaj
1 tojás sárgája, felverve
1 csésze reszelt sajt (edami, enyhe cheddar, gouda, stb)
Díszítéshez
reszelt sajt (nem kötelező)
főtt garnélarák (nem kötelező)
citrom szelet 
petrezselyem 

Elkészítés:

1.paradicsomszósz
Egy kis fazékban vagy serpenyőben keverd össze a reszelt paradicsomot, fokhagymát, sót, borsot és olajat. Párold közepes-alacsony lángon, fedetlenül, 11-15 percig, alkalmanként megkeverve. Hozzáadhatod a petrezselymet, vedd le a tűzről, és tedd félre.


2.a garnélarák
Olvassz 1 evőkanál vajat egy nagy teflon serpenyőben. Add hozzá a garnélarákot és 1/2 teáskanál sót és borsot. Pirítsd közepes-magas lángon, egy vagy két percig, amíg a garnéla kifehéredik, de a közepe még kissé világos. Tedd félre ha elkészült.

3. a hal
Olvassz 1 evőkanál vajat a serpenyőben. Add hozzá a halat és 1/2 teáskanál só és bors. Közepes lángon főzd, több alkalommal fordítsd meg, amíg átsül. Szedd ki a szálkákat ha vannak, és szedd darabokra, és tedd félre.

4.a tintahal
Olvassz 1 evőkanál vajat a serpenyőben. Add hozzá a tintahalat, és 1/2 teáskanál só és bors. Fedd le és lassú tűzön párold készre.

5.gomba
A durvára vágott gombát futtasd meg kis vajon, sóval és borssal fűszerezd.

6. Az üvegtészta:

Ha áztatni kell a tésztát, áztasd be, ha főzni akkor főzd készre, majd csepegtesd le, ollóval nyírd kisebb darabokra amikor megfőtt. Keverd hozzá a szójaszószt, csípős szószt, és a paradicsomszószt.

7. A töltelék elkészítése :
Add hozzá a tésztához a már elkészített garnélát, halat, és minden mást. A maradék fűszereket is, forgasd össze. pár percig hagyd lassú tűz fölött, amíg összeérnek az ízek. Fűszerezd ha még szükséges. Ne legyen rajta szósz, mert szét fog mállani a pite. 


8. Töltés:

Végy egy laposabb tortaformát vagy olyan serpenyőt, amit sütőbe tehetsz. Ebben fogod összeállítani a bastillát.
Vajazd ki az edényt, és néhány levél tésztát fektess rá, hogy túl lógjon az edényen. A kilógó résszel a tetejét kell majd befedd. Tegyél 2-3 réteget egymásra. Végül egy lapot tégy a közepére, az lesz az alapja. Vajazd ki azt is.
Szórd meg reszelt sajttal. Szedd rá a tölteléket. (Ha warkát készítettél, nem kell plusz vajazás.)
A tetejére is szórj sajtot. Zárd le a pitét, a tetejét is vajazd minden rétegnél. Fedd le újabb réteg tésztával, mindig vajazva. A végeit tűrd be alá. Kend meg olvasztott vajjal, majd a felvert tojással, és ha akarsz szórj a tetejére is sajtot. Mehet a sütőbe, míg szép aranybarna lesz.
Tálaláskor citromkarika, petrezselyem levél, és ha maradt ki garnéla, nagyszerű díszíteni.
Jó étvágyat