Tanjia Marrakchia

Marrakesi specialitás a Tanjia (Ejtsd: tánzsia) . Agyagból készült és amfora alakú, eredetileg olívaolaj szállítására használták. A "tanjia" szó mind az ételre, mind az edényre utal, amelyet az évek során Marrakech munkásemberei kezdtek főzőedényként használni. 

Bent r'mad -nak, azaz a "hamu lányának" nevezik, mivel az agyag-urnát hosszú ideig hamuba temetve főzik. Nem szabad összekeverni a tázsinnal, nem csak a formájuk más, de az étel is ami készül bennük. Az egyetlen közös bennük, hogy a tázsinban főtt ételt is tázsinnak hívják, ahogy a tanjiában főttet tanjiának. 

A Tanjia egyszerű, olcsó étel. A dolgozó férfiak munkába menet viszik a tánzsiájukat, és a piacon megtöltik a hozzávalókkal, majd beadják a farranba (sütő). Ebédidőben érte mennek és közösen elfogyasztják egy tálra kiborítva kenyérrel tunkolva, általában a parkban. 

Az alap hozzávalók a következők : sós citrom, római kömény, olaj, szmen, fokhagyma, sáfrány, víz és persze a hús, ami általában borjú...  A fűszerezés eltérő lehet, néhol kerül bele kurkuma, gyömbér, petrezselyem, illetve hagyma, és zöldségek is ritkán. De utóbbi nem jellemző, a tanjia kifejezett húsétel. 

Az urnát lezárják pergamenpapírral és dróttal vagy zsinórral lekötözik. A tetejét megszokták szúrni tűvel, hogy a gőz távozni tudjon, így nem lesz vizes a tanjia. 

Ha már jártál Marrakeshben és volt szerencséd megkóstolni ezt a csodás ételt, biztosan szeretnél nosztalgiázni. Na igen, de nincs kéznél tanjiád…. Semmi gond, kitaláltam egy alternatívát... 

Hozzávalók:

500 g bárány vagy marhahús
6-8 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 nagy maroknyi friss petrezselyem vagy koriander
1,5 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál só
sáfrány szálak áztatva
3-4 evőkanál meleg vízben
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál fekete bors
1/4 tartósított citrom
1/2 evőkanál olívaolaj
1/2 evőkanál olaj
1/2 kávéskanál szmen
tiszta befőttes üveg, sütőpapír, cérna


Elkészítése: 

Tedd a hozzávalókat egy tiszta befőttesüvegbe. Zárd le alufóliával, majd sütőpapírral és kösd le alaposan cérnával vay dróttal. Szúrj pár apró lyukat a tetejére tűvel. Hideg sütőbe tedd be, majd kapcsold be 150 fokra és 4-5 órán át főzd. 

Felbontás előtt szúr meg valamivel, hogy kimenjen a gőz, majd óvatosan öntsd ki egy tálra. 

Tálald friss kenyérrel , salátával.