Tajine Lham bel Barkouk - Marha tajine aszalt szilvával

Omlósra főtt marhahús puha aszalt szilvával, megszórva pirított mandulával egy klasszikus édes és sós marokkói étel, amely egyesíti az aszalt szilva, a hús, az illatos fűszerek - gyömbér, sáfrány, fahéj, bors - fantasztikus aromáját. Gyakran készítik esküvőkön és más különleges alkalmakkor is.
Természetesen nincs szükség különleges alkalomra ahhoz, hogy ez a csodás étel kerüljön asztalunkra. Az előkészületi munka minimális, így tökéletes választás hétvégi családi ebédekre.
Hagyományosan az agyag tajineban készítik, de a a legtöbb marokkói család kuktában főzi, mert az felgyorsítja a főzési folyamatokat.

Hozzávalók:

500 gr tetszőleges marhahús nagyobb darabokba vágva (lehet lapocka, lábszár,bármi ,némi zsír legyen rajta)
2 nagy hagyma, nem túl apróra vágva 
3 evőkanál olaj 
3 gerezd fokhagyma
1 tk kurkuma
1 tk gyömbér
1/2 tk fahéj
1 tk só vagy ízlés szerint
1/2 tk fekete bors
¼ tk őrölt szerecsendió
¼ tk sáfrány
1 csokor koriander összekötve
1 ek ras el hanout fűszerkeverék (opcionális)
1-2 ek Pirított szezámmag 
100 gr Pirított mandula
300 gr puha aszalt szilva
3 evőkanál méz
1 ek cukor
1 evőkanál vaj
2 darab fahéjrúd

Elkészítés:

Tazsin módszer
Egy tálban keverjük össze a húst az olajat és a fűszereket. Forgassuk bele a húst. Melegítsük fel az olajat a tazsinban kis lángon, tegyük bele a húsokat. Szórjuk rá a fokhagymát, és a hagymát. Fedjük le a tajinet, és hagyjuk főni. Pár perc múlva keverjük meg a húsokat. A tálba, amiben a szósz volt,engedjünk forró vizet, és a szószos vizet adjunk a tajinhoz és keverjük át. Maradjunk az alacsony lángon, a marhának idő kell és nem akarjuk odaégetni és nyersen hagyni. Akár 2 órát is főhet. nézzünk rá gyakran, és adjunk hozzá vizet néha ha szükséges. Ha túl sok vizet kapott , a végén főzzük le róla.
Ha kuktát használsz:
Helyezd a befűszerezett húst a kuktába, olajra, és hagyd át pár percig, míg átsül kicsit, majd adj hozzá 2 1/2 csésze forró vizet és a koriandert. Zárd le a kuktát, hagyd nagy lángon főni míg a nyomást el nem éri. Ekkor vedd közepes lángra, és főzd 45-50 percig. (Megjegyzés: Körülbelül a főzés felénél nézz rá, ellenőrizd a folyadékot a kuktában, nehogy elfője a szószt,és odaégjen, adj hozzá vizet ha szükséges.) Miután megfőtt a hús, és sok a szósz, főzd el róla nyitott kuktával. Bátrabbak tehetnek a szószbe egy kávéskanálnyi szment is , amikor a felénél járunk a főzésnek.
Míg a hús fő, tedd a szilvát egy kis edénybe, és engedj rá annyi vizet ami ellepi. Közepes lángon, kb 15 percig főzzük. Öntsük le a nagyja levét, és adjuk hozzá a fahéjrudakat, cukrot vajat és mézet, főzzük sziruposra.
Pirítsuk át a szezámmagot és a mandulát.
Tálalás:
Rendezzük el a húst egy nagy tálon és kanalazzuk a tetejére a szilvát és a szirupot a tetejére.Ha tajineban főztük, abban fel is szolgálhatjuk. Ebben az esetben a is a tetejére a szilva, és a szósz. Szórjunk a tetejére szezámmagot és / vagy pirított mandulát.
Jó étvágyat!