Tajine Lham bel Barkouk - Marha tajine aszalt szilvával

Egész mandulával
Egész mandulával
aprított mandulával készült
aprított mandulával készült

Omlósra főtt marhahús puha aszalt szilvával, megszórva pirított mandulával egy klasszikus édes és sós marokkói étel, amely egyesíti az aszalt szilva, a hús, az illatos fűszerek - gyömbér, sáfrány, fahéj, bors - fantasztikus aromáját. Gyakran készítik esküvőkön és más különleges alkalmakkor is.
Természetesen nincs szükség különleges alkalomra ahhoz, hogy ez a csodás étel kerüljön asztalunkra. Az előkészületi munka minimális, így tökéletes választás hétvégi családi ebédekre.
Hagyományosan az agyag tajineban készítik, de a a legtöbb marokkói család kuktában főzi, mert az felgyorsítja a főzési folyamatokat.

Hozzávalók:

500 gr tetszőleges marhahús nagyobb darabokba vágva (lehet lapocka, lábszár,bármi ,némi zsír legyen rajta)
2 nagy hagyma, nem túl apróra vágva 
3 evőkanál olaj 
3 gerezd fokhagyma
1 tk kurkuma
1 tk gyömbér
1/2 tk fahéj
1 tk só vagy ízlés szerint
1/2 tk fekete bors
¼ tk őrölt szerecsendió
¼ tk sáfrány
1 csokor koriander összekötve
1 ek ras el hanout fűszerkeverék (opcionális)
1-2 ek Pirított szezámmag 
100 gr Pirított mandula
300 gr puha aszalt szilva
3 evőkanál méz
1 ek cukor
1 evőkanál vaj
2 darab fahéjrúd

Elkészítés:

Tazsin módszer
Egy tálban keverjük össze a húst az olajat és a fűszereket. Forgassuk bele a húst. Melegítsük fel az olajat a tazsinban kis lángon, tegyük bele a húsokat. Szórjuk rá a fokhagymát, és a hagymát. Fedjük le a tajinet, és hagyjuk főni. Pár perc múlva keverjük meg a húsokat. A tálba, amiben a szósz volt,engedjünk forró vizet, és a szószos vizet adjunk a tajinhoz és keverjük át. Maradjunk az alacsony lángon, a marhának idő kell és nem akarjuk odaégetni és nyersen hagyni. Akár 2 órát is főhet. nézzünk rá gyakran, és adjunk hozzá vizet néha ha szükséges. Ha túl sok vizet kapott , a végén főzzük le róla.
Ha kuktát használsz:
Helyezd a befűszerezett húst a kuktába, olajra, és hagyd át pár percig, míg átsül kicsit, majd adj hozzá 2 1/2 csésze forró vizet és a koriandert. Zárd le a kuktát, hagyd nagy lángon főni míg a nyomást el nem éri. Ekkor vedd közepes lángra, és főzd 45-50 percig. (Megjegyzés: Körülbelül a főzés felénél nézz rá, ellenőrizd a folyadékot a kuktában, nehogy elfője a szószt,és odaégjen, adj hozzá vizet ha szükséges.) Miután megfőtt a hús, és sok a szósz, főzd el róla nyitott kuktával. Bátrabbak tehetnek a szószbe egy kávéskanálnyi szment is , amikor a felénél járunk a főzésnek.

Míg a hús fő, tedd a szilvát egy kis edénybe, és engedj rá annyi vizet ami ellepi. Közepes lángon, kb 15 percig főzzük. Öntsük le a nagyja levét, és adjuk hozzá a fahéjrudakat, cukrot vajat és mézet, főzzük sziruposra.
Pirítsuk át a szezámmagot és a mandulát.

Tálalás:
Rendezzük el a húst egy nagy tálon és kanalazzuk a tetejére a szilvát és a szirupot a tetejére.Ha tajineban főztük, abban fel is szolgálhatjuk. Ebben az esetben a is a tetejére a szilva, és a szósz. Szórjunk a tetejére szezámmagot és / vagy pirított mandulát.
Jó étvágyat!