Tajine dial jelbana - Zöldborsós tajine

A képen articsókával együtt készült
A képen articsókával együtt készült

Ez a recept még jobb articsókával együtt (főzd külön 10 percig sós vízben ½ citrom társaságában) vagy sárgarépával.

Ez a tajine gyakran kerül a marokkói asztalokra, omlós marhahússal, a zsenge friss zöldborsóval. Előfordul hogy kuktában főzik, a marhahús abban gyorsabban megfő ugyebár. De ha időd engedi, készítsd el tajineban mert a különbség ég és föld.

Hozzávalók:

- 400 g marhahús  (csontos még jobb) 
- 1 nagy hagyma (cikkekbe vágva)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 db nagyobb paradicsom (négyfelé vágva )
- 200 g zöldborsó
. csipet sáfrány
- 1 csokor koriander
- kb ½ l víz
- 1 evőkanál gyömbér
- 1 kurkuma
- Só, bors
- sós citrom befőtt (csak a citrom héja vékony csíkra szeletelve)


Melegítsd fel az olajat a tajineban, add hozzá a hagymát, a sáfrányt , kurkumát és a gyömbért, kicsit főzd össze őket kis lángon. 
Tedd rá a húst, és a süsd mindent oldaláról néhány percig. 
Add hozzá a vizet,a csokor koriandert egy sarokban, a paradicsomot és tedd rá a fedelet. 
Főzd kis-közepes lángon, amíg a hús puhára fő.
Keverd hozzá a zöldborsó (és más zöldségeket, ha akarod), sót, borsot és a fedelet helyezd vissza. 
Nézz rá néha, és ellenőrizd a zöldségeket puhák e már. Eltarthat akár húsz percig is míg minden átfő benne szépen. Az utolsó percekre tégy a tetejére néhány szelet sós citromot.
Forrón tálald friss kenyérrel.
Jó étvágyat!

Elkészítés:

Melegítsd fel az olajat a tajineban, add hozzá a hagymát, a sáfrányt , kurkumát és a gyömbért, kicsit főzd össze őket kis lángon. 
Tedd rá a húst, és a süsd mindent oldaláról néhány percig. 
Add hozzá a vizet,a csokor koriandert egy sarokban, a paradicsomot és tedd rá a fedelet. 
Főzd kis-közepes lángon, amíg a hús puhára fő.
Keverd hozzá a zöldborsó (és más zöldségeket, ha akarod), sót, borsot és a fedelet helyezd vissza. 
Nézz rá néha, és ellenőrizd a zöldségeket puhák e már. Eltarthat akár húsz percig is míg minden átfő benne szépen. Az utolsó percekre tégy a tetejére néhány szelet sós citromot.
Forrón tálald friss kenyérrel.
Jó étvágyat!