Szmen- Tisztított vaj / érlelt vaj

A kuszkusz és a harira nélkülözhetetlen hozzávalója ez az igen kellemetlen szagú, ám annál csodásabb ízt adó házilag is elkészítető fűszer. Az elkészítésről előre kell gondoskodni, hiszen 4-6 hét érlelési ideje van.  


Hozzávalók : 

500 g sótlan vaj (szobahőmérsékletű) 
1/2 l víz 
2-3 evőkanál za'atar (kakukkfű vagy oregánó) 
2 evőkanál só 

Elkészítés:

Minél tovább érlelődik, annál erősebb csípősebb az íze. Tárolása tiszta üveg vagy kerámia edényben, ami jól zárható.
1. Add hozzá a szárított kakukkfüvet a vízhez és 5 percig főzd. Szűrd le a vízet, és hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.
2. Egy nagy tálban gyúrd össze a sót a vajjal. Add hozzá a hideg fűszeres vizet és gyúrd tovább amíg a vaj teljesen elkeveredik a vízzel.
3. Szűrd le a vajat, távolítsd el a felesleges vizet belőle.
Helyezd a vajat egy tiszta üveg vagy kerámia edénybe , préseld le légbuborék mentesen.
4. Hagyd zavartalanul hűvös, sötét helyen (szekrényben) 30 napig, vagy még tovább, ha jobban szereted csípősen. Felbontás után tárold a szment a hűtőben.