Szfenzs- Marokkói hólyagos fánk

Bár ez is csak egy fánk, mégsem hasonlít a magyar fánkunkra. Nem édes, hanem sós, a lángoshoz áll közelebb szerintem. A héja ropogós, nyomásra szilánkosan törik, mert felhólyagzik sütéskor, a belseje pedig puha és üreges.
Cukrozva vagy lekvárral, esetleg mézzel fogyasztják - általában reggelire. Otthon nem nagyon készítik el, hiszen szinte minden negyedben van legalább egy utcai sfenj árus.
Mivel olajban sül, nem esik jól belőle túl sok, de 1-2 darab fejenként biztosan kell.
A recept 8 darabra elég.
Van aki egyben keleszti meg, és abból szaggatja vizes kézzel egyből az olajba, de olyat is láttam , amikor olajos kézzel gombócokra osztja, úgy keleszti meg, majd süti ki olajban.
Cukor nincs a receptben, ne is keressétek, mert ebbe a fánkba nem kerül. Az élesztő magától is dolgozik. Ha cukrot tennénk bele, hamarabb megsülne a fánk, és nem érnénk el a hólyagos hatást, csak megégne.
Az utcán egy ferdén rögzített óriási serpenyőben sütik, az egyik oldalon sekély az olaj , a másikon mély. A sekély oldalra teszik előszőr, és hagyják hogy szépen lassan átsüljön, és felhólyagosodjon a teteje. 
Ha nem megy magától, kanállal locsolgatják a tetejét. Amikor már a tészta átváltoztott és nem nyers, akkor átfordítják és betolják a mély olajba, hogy a másik oldala is átsüljön. Végül egy kampós fémrúdra akasztva kiemelik, és már viheti is aki akarja .

Hozzávalók :

300 gr liszt
20 gr friss élesztő vagy 1 evőkanál porélesztő
1 kávéskanál só
meleg víz

Elkészítés:

A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, és összedolgozzuk. A vizet lassanként adagoljuk hozzá . Ragacsos fánktésztát kell kapni ugyebár, jól verjük ki a tésztát körülbelül 10-15 percig. Beolajozzuk a kezünket és a tésztát is, majd összeszedjük a tálból, és átrakjuk egy edénybe keleszteni jó 2 órára, és lefedjük fóliával.
Mikor megkelt duplájára, átforgatjuk olajos kézzel , szép rugalmas tésztának kell lennie. Újra lefedjük , és újabb egy óra kelesztés. 

Ezután odakészítjük a serpenyőt olajjal, úgy hogy megdöntjük. Egyik felén sekély olaj lesz így, másikon mély. Vizes kézzel felveszünk egy pingponglabdányi tésztát, gyors mozdulatokkal széthúzzuk, lyukat csinálunk a közepére majd beletesszük a serpenyő sekély oldalára. Lassan sütjük, és várjuk meg amíg felhólyagosodik szépen, felemelkedik a tészta. 1-2 perc múlva készítjük a következőt, bele a serpenyőbe. az előző helyér, amit picit arrébb tolunk. Az óramutató járásával megfelelően haladjanak a szfenzsek. 1-2 percenként mehet a következő. Egyszerre 5 fánk legyen csak. Folyamatosan mozgasd őket körbe egy villával. A tetejüket locsolgasd a forró olajjal, egy kanál segítségével. Aranybarna színt kell kapj. Aztán mikor már láthatóan nem nyers a teteje és szép hólyagos, fordítsd meg, és süsd meg a másik felét is. Amikor megsült, kitesszük szűrőbe, vagy papírra
Melegen tálaljuk magában vagy porcukorral, mézet szoktak hozzá kínálni. Jó étvágyat