Szfenzs- Marokkói hólyagos fánk

Bár ez is csak egy fánk, mégsem hasonlít a magyar fánkunkra. Nem édes, hanem sós, a lángoshoz áll közelebb szerintem. A héja ropogós, nyomásra szilánkosan törik, mert felhólyagzik sütéskor, a belseje pedig puha és üreges.
Cukrozva vagy lekvárral, esetleg mézzel fogyasztják - általában reggelire. Otthon nem nagyon készítik el, hiszen szinte minden negyedben van legalább egy utcai sfenj árus.

Mivel olajban sül, nem esik jól belőle túl sok, de 1-2 darab fejenként biztosan kell.
A recept 8 -10 darabra elég.
Van aki egyben keleszti meg, és abból szaggatja vizes kézzel egyből az olajba, de olyat is láttam , amikor olajos kézzel gombócokra osztja, úgy keleszti meg, majd süti ki olajban.
Cukor nincs a receptben, ne is keressétek, mert ebbe a fánkba nem kerül. Az élesztő magától is dolgozik. Ha cukrot tennénk bele, hamarabb megsülne a fánk, és nem érnénk el a hólyagos hatást, csak megégne.
Az utcán egy ferdén rögzített óriási serpenyőben sütik, az egyik oldalon sekély az olaj , a másikon mély. A sekély oldalra teszik előszőr, és hagyják hogy szépen lassan átsüljön, és felhólyagosodjon a teteje. 
Ha nem megy magától, kanállal locsolgatják a tetejét. Amikor már a tészta átváltoztott és nem nyers, akkor átfordítják és betolják a mély olajba, hogy a másik oldala is átsüljön. Végül egy kampós fémrúdra akasztva kiemelik, és már viheti is aki akarja .

Hozzávalók :

300 gr liszt
20 gr friss élesztő vagy 1 teáskanál porélesztő
1 teáskanál só
250 ml meleg víz

Elkészítés:

A liszt felét és a vizet az élesztővel elkeverjük. Turmixgéppel dolgozz lehetőleg. Minimum 4-5 percig mixeld, amíg nyúlós kissé sűrű tésztát kapsz. Ekkor mehet bele a maradék liszt apránként, amit már csak kanállal dolgozz el benne, majd a sót is add hozzá. Alaposan keverd át, majd fedd le  fóliával és keleszd 2-3 órát. 
Mikor megkelt duplájára, átforgatjuk olajos kézzel , szép rugalmas tésztának kell lennie. 

Olajos kézzel kis gombócokra osztjuk egy olajozott tálcára. 

Készíts oda két serpenyőt. Az egyikbe csak épp hogy legyen olaj, a másikba két - három ujjnyi. A tésztát olajos kézzel emeld fel, és csinálj egy lyukat a közepébe. Tedd a sekély olajas seprenyőbe, és lassú közepes tűzön hagyd amíg a nyers szín eltűnik az aljáról, kb a feléig. Ekkor tedd át ugyanazzal a felével lefelé a másik edénybe és kanállal locsold meg a forró olajból az egész tetején. Látni fogod ahogy felhólyagosodik. Süsd 1-2 percig ezen az oldalán, majd a nyers felét lefordítva süsd aranybarnára ott is. Ekkor kiveheted.  Ha kész tedd ki papírtörlőre.

Melegen tálaljuk magában vagy porcukorral, mézet szoktak hozzá kínálni. Jó étvágyat