Blighate- Szezámos papucsok

A Balgha egy tradicionális marokkói papucs neve. Erről lett elnevezve ez a hasonló formájú szezámos édesség is. Elkészítése egyszerű, nem igényel különösebb kézügyességet sem. Viszont annál látványosabb. Kifejezetten Ramadánkor készítik, mivel igazi energiabomba. De bármi más alkalommal is jól mutat az asztalon, a vendégeknek ízleni fog.


Hozzávalók

500 g szezámmag

500 g liszt

1 tojás

60 g olvasztott vaj

2 evőkanál olaj

2 evőkanál narancsvirágvíz

½ teáskanál fahéj

½ csomag élesztő

1 csipet só

Díszítéshez:

150 g pirított mandula

Elkészítés:

  • Keverd össze a lisztet, szezámot, fahéjat, sütőport és a sót, majd add hozzá a felvert tojást, vajat, olajat és a narancsvirágvizet.
  • Gyúrj hozzá apránként vizet, de a tészta maradjon kemény, viszont sima.
  • Vágd el 4 felé, és készíts belőlük sima golyókat, majd tedd egy nejlonba pihenni 20 percre.
  • Finoman lisztezett felületen nyújtsd ki nagyon vékonyra, kb. 2 mm. Derelyevágóval vágj 3×3 cm-es négyzeteket. Ha nagyobbat szeretnél, az se gond, akkor nagyobbra vágod.
  • Vegyél a kezedbe egy darabot, a középső és a mutatóujjad közé fogva. A mutatóujjad fölött zárd össze két ellentétes sarkát a tésztának. Így kapod a papucsformát, amin szép kis alagút van. Tedd félre egy enyhén lisztezett tálcára.
  • Folytasd a többivel ugyanazt a formázást. Mikor mind elkészült, forrósítsd fel az olajat, és süsd ki őket. Amint kisültek, tedd át egy tál mézbe áztatni.
  • A mandulát tisztítás után pirítsd meg tepsiben vagy serpenyőben. A lecsepegtetett Blighat-okba mindkét oldalról dugj 1-1 szem mandulát. Légmentes dobozban tartsd, hetekig eláll.
  • Halmozd fel szépen spirál alakba egy díszes tányérra tálaláskor.