Szeffa

Seffa Medfouna egy híres marokkói étel, amely sáfrányos szószban főtt csirke, bárány-vagy marhahús elrejtve egy kúp alakra formázott párolt törött cérnametélt szerű vermicelli tésztába (chaariya- ejtsd : seerija). A vermicelli közé elrejtett meglepetések várnak,mint például édes mazsola, datolya, aszalt sárgabarack vagy füge. A tetején gyönyörű díszítés fahéjból, porcukorból és mandulából.

Hozzávalók:

----- A Seffa-hoz -----

Körülbelül 1 kg vermicelli tészta

3 evőkanál növényi vagy olívaolaj

2 teáskanál só

1 csésze arany mazsola, vízben áztatjuk 20 percig

4 evőkanál vaj

1 csésze porcukor, vagy ízlés szerint

----- A sáfrányos csirkéhez -----

1 egész csirke, darabokra vágva

2 nagy édes hagyma, apróra vágott

1 evőkanál őrölt gyömbér

1 teáskanál fehérbors

1/2 teáskanál fekete bors

2 apró darab egész fahéj

1 teáskanál sáfrány szál, morzsolva

1 teáskanál kurkuma

1 1/2 teáskanál só

4 evőkanál vaj

1/4 csésze olívaolaj

1/4 csésze apróra vágott friss koriander

----- A Seffa díszítéséhez-----

1 csésze mandula (hámozott, pirított és őrölt,és jó pár szem egészben hagyva)

1 csésze porcukor

2 evőkanál őrölt fahéj

A csirke elkészítése:

Keverjük össze a csirkét, a hagymát, fűszereket, vajat, olajat és a koriandert egy nagy edényben. Óvatosan pirítsuk meg a csirkét kb 10 percig. Majd fedjük le az edényt, és főzzük közepes lángon, időnként megkeverve. Ez kb 1 óra, de vigyázzunk ne égjen oda, ha kell adjunk hozzá vizet. Ha túl sok , főzzük el amíg sűrű szószt kapunk.Ha kuktában főzzük, az idő lerövidül,én javaslom ha van az jobb.

Dobd ki a szószból a fahéjat, és ha csontok kifőttek, azt is. A cél az volna hogy a hús és a vermicelli is egyszerre készüljön el.

A vermicelli párolása :

Ha van couscoussierünk vagy kétrészes párolónk , az alsó részét töltsük fel sós vízzel, és forraljuk fel.

(Ha nincs egyik sem, nem gond, de szükség lesz egy fazékra, és egy tökéletesen ráillő fém szűrőre, amit használhatunk párolóként, és a szűrőre egy ráillő fedő.)

Tegyük a vermicellit egy nagy tálba, és öntsük rá az olajal, és kézzel "masszírozzuk" bele úgy hogy lehetőleg mindenhol bevonja az olaj.

A felső pároló részbe vagy szűrőbe tegyük bele a tésztát. Helyezzük a forró víz fölé. Addig hagyjuk párolódni, amíg a gőz áttör a tésztán. Ezt követően vegyük le, helyezzük egy hőálló tálba a szűrővel egyött , és öntsük rá a főzőedényből a vízet. A tál legyen elég nagy hogy felfogja a vízet. Erre a vízre szükség lesz ismét, lecsöpögtetjük a szűrőt, visszaborítjuk a vermicellit a nagy tálba, a vízet meg vissza a párolóba.

Egy villa segítségével szétturkáljuk a tésztát, nem ragadjon össze sehol. Akinek teflonból van a keze mint anyósomnak, az csinálhatja kézzel is :)

Szedjünk rá egy-két merőkanál vizet, és mozgassuk át, Hagyjunk időt a tésztának hogy beigya a vízet. Sózzuk meg.

Második kör : Visszatesszük a szűrős edénybe és vissza a forrásban lévő fazék fölé. újraismételjük az egészet.

Harmadjára ugyanez

Negyedik körben : már nem szedünk rá vizet, hanem rádobjuk a vajat. Azt beleforgatjuk. A beáztatott mazsolát most lehet hozzákeverni. (Vagy még a harmadik körben, és együtt pároljuk ) Legvégül a porcukrot keverjük hozzá.

Készen is van.

Tálalás :

Szükség lesz egy nagy tálra. A tészta jó harmadát szórjuk szét a tányéron.

Közepén rendezzük el a csirkehúst. Majd szedjük rá a szószt. Mindehová jusson.

Most a maradék vermicellit halmozzuk rá a csirkére, és az oldalára.

Díszítsd a kupolát függőleges mintákban a fahéjjal, őrölt mandulával és a porcukorral. Azonnal tálaljuk forrón,körülötte kis tálakban porcukrot szolgáljunk fel, ha még valaki szeretne pluszban (mindenki szeretne , hidd el :D )

A marokkói hagyomány szerint minden személy a saját oldaláról eszik, az előtte lévő részről, nem nyúlkálnak keresztbe máséhoz.

Tudom ez nagyon furán hangzik, porcukor, meg mazsola meg sáfrányos csirke, de az egyik legjobb étel amit valaha ettem :)

De ne higgyetek nekem, próbáljátok ki ! :)

Jó étvágyat!