Al Kabsa - Szaudi rizseshús

Ez az étel nagy kedvencem, évekkel ezelőtt amikor a szaudi konzulnál dolgoztam, tőle tanultam, ez volt a specialitása. Mindig ő főzte, nem hagyta a feleségére a kabsa készítését. Én pedig eltanultam tőle, és azóta is szívesen főzöm.

Hozzávalók:

1/2 teáskanál sáfrány

1/4 teáskanál őrölt kardamom

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál allspice mix

1/4 teáskanál őrölt fehér bors

1/2 teáskanál szárított citrom őrőlve

1/4 csésze vaj

1 hagyma finomra aprítva

6 gerezd fokhagyma darálva

1 egész csirke, 8 darabba vágva

1/4 csésze paradicsompüré

1 kockára vágott paradicsom

3 sárgarépa, hámozott és reszelt

2 egész szegfűszeg

1 csipetnyi őrölt szerecsendió

1 csipet római kömény

1 csipet őrölt koriander

só és frissen őrölt fekete bors

3 1/4 pohár forró víz

1 csirkehúsleves kocka

2 1/4 csésze basmati rizs

1/4 csésze mazsola

1/4 csésze pirított mandula


Elkészítés:

Keverjük össze a sáfrányt, a kardamomot, a fahéjat, az allspice mixet, a fehérbors és a citromport egy kis tálban, és tegyük félre a Kabsa fűszer keveréket.

Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, közepes lángon. Keverd bele a fokhagymát és a hagymát. Főzd és kevergesd addig, amíg a hagyma áttetszővé válik, körülbelül 5 percig. Add hozzá a csirke darabokat és pirítsd őket körülbelül 10 percig. 

Keverjük össze a konzerv paradicsomot a reszelt sárgarépával, a szegfűszeggel, a szerecsendióval, a köménnyel, a korianderrel, a sóval, a fekete borssal és a Kabsa fűszer keverékkel. Főzzük körülbelül 3 percig; öntsük rá a vizet, és adjuk hozzá a csirkehúsleves-kockát. Forrald fel, majd add hozzá a csirkét, majd letakarva főzd kb. félórát. 

Add hozzá a megmosott rizst, majd fedd le az edényt, és párold amíg a rizs megpuhul, körülbelül 25 percig. Adjunk hozzá a mazsolát és egy kevés meleg vizet, ha szükséges. Fedjük le és főzzük további 5-10 percig, vagy amíg a rizs szemek elkülönülnek. 

Öntsd egy nagy tálra, tedd a csirke darabokat a tetejére, és szórj rá pirított mandulát. Forrón tálald.