Sós citrombefőtt (Hamad Mseyer)

A tartósított sós citrom jellegzetes, karakteres ízt ad az ételeknek. Tázsinok gyakori fűszere, de savanyúságokhoz is szokták adni. Magyarországon nem kapható (vagy csak spéci boltban egy vagyonért) , viszont igen könnyű elkészíteni, és nagyon sokáig eláll.

Elkészítése: 

  • Mosd meg alaposan a citromokat. A végeiket vágd le, de csak épphogy. Vágd be őket mintha négy gerezdbe akarnád vágni, csak ne vidd végig a kést, egybe kell maradnia. 
  • Húzd szét a vágásoknál, és szórj bőségesen sót a nyílásokba. 
  • Fejjel lefelé tömködd bele egy jól megmosott befőttes üvegbe. Szórj rá sót. 
  • Ismételd addig amíg van citromod és hely az üvegben. Mindig jól nyomkodd le őket. 
  • A végén egy citrom levét csavard rá. Felforralt és lehűtött vízzel töltsd fel az üveget. Zárd le. 
  • 3 napig hagyd látható helyen és gyakran forgasd fejjel lefelé, majd vissza, hogy alaposan átjárja a sós lé a citromokat. 3 nap után sötét hűvös helyre teheted megdátumozva. 
  • 3-4 hét után használható. Hónapokig eláll.