Serrouda - Marokkói csicseriborsó mártogatós

(Poi chiches franciául vagy hummus arabul)
Ez a hummusz marokkói változata.

Hozzávalók:

1 és 1/2 csésze száraz csicseriborsó (kb. 4 csésze áztatott, hámozott)
1/4 csésze olívaolaj 
1 hagyma, durvára vágott
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
csipet sáfrány szál, morzsolt
csipet kurkuma

csipet őrölt gyömbér

-----------------------------------
további só, bors
cayenne bors vagy paprika
római kömény
vaj vagy olívaolaj

Elkészítés:

Áztasd legalább nyolc órán át a csicseriborsót, de egy éjszakán át a legjobb. Majd szürd le, és ha szeretnéd, távolítsd el a héját. (Gyerekek miatt érdemes) Ha bármikor veszel száraz csicserit, érdemes előre beáztatni, majd másnap lefagyasztani, így bármikor készen áll főzésre.


Helyezd a csicseriborsót, a hagymát, az olívaolajat és a fűszereket egy fazékba. Adj hozzá 3 csésze vizet és forrald fel. Fedd le, csökkentsd a hőt, és párold a csicseriborsót körülbelül 1 és 1/2 órán át, vagy amíg meg nem puhul. Kuktában ugyanez kevesebb, mint 1 órára csökken. 
Amikor megfőtt, tedd egy mixerbe és pürésítsd le. Ha szükséges adj hozzá még vizet, hogy szép állaga legyen. Ne legyen túl sűrű de híg sem.
Most utánfűszerezheted sóval borssal, ha szereted a csípőset azt is tehetsz bele és némi római kömény nagyon jót tesz neki.
Melegen tálald, locsold meg olívaolajjal, és szórd meg paprikával római köménnyel. A tetejére olívaolajon pirított csicseriborsó remek választás...


Jó étvágyat!