Sellou: A marokkói energia mix

Sellou (másnéven : Zemmita, sfouf, tkaout) egy fűszeres édesség, ami olyan mintha vizes homokot ennél. Igazi energiabomba, speciális ramadáni különlegesség.
Pont úgy lehet vele dolgozni mint a nedves homokkal, jól tapad, így szépen megformázva tálalják. Van aki piramist épít , van aki ettől merészebb formákat. Én virágot is csináltam, de a gyerekeknek cicát és elefántot is. (Ez nem gyakori :)
A receptje ennek is változó, van ahol pasztaszerű van ahol pergős homok állagú. Régen szmennel készítették, de már csak sima vajjal szokás.


Gyakran csinálják ha a háznál gyermek született, díszes kis csomagokba teszik, és minden látogatónak adnak belőle. 
A megfelelően elkészített Sellou eltartható hónapokig. Az autók és repülőgépek feltalálása előtt, a muszlim zarándokok Mekkába ezt vittek magukkal, mert nem foglal sok helyet, és rengeteg energiát ad. Mivel tele van kalóriával, általában kis mennyiségben fogyasztják, 1-2 evőkanál feejnként.Mentatea vagy kávé mellé szokták kínálni.

Hozzávalók

½ kg lisztet, mogyorószínre pörkölve
½ kg arany szezámmag, pirított
½ kg mandula tisztított és pirított
¼ kg cukor, finomítatlan 
1 jó evőkanál őrölt fahéj
1 jó evőkanál ánizs, pörkölve
½ teáskanál gumiarábikum
2 evőkanál méz
100-200 g vaj, olvasztott és lehűtött

Elkészítés

Sütőben 180 ° C pirítsd meg a lisztet. , ötpercenként keverd meg , ne égjen meg.
Pirítsd a szezámmagot is néhány percig, majd őröld apróra
Ugyanez az ánizzsal is. Tedd félre kihűlni, majd őröld finomra.
Őröld meg a gumiarábikumot is.
A megtisztított mandulát pirítsd meg.Tedd félre kihűlni, majd őröld őket a cukorral finomra, de egy kicsit érdemes különszednia mandulából, amit durvábbra őrőlhetsz.
Egy tálban keverd össze először a száraz összetevőket. Majd add hozzá a mézet (kissé felmelegítve), vajat (lehet, hogy nem kell az összes mennyiség). Gyúrd kézzel 10 percig, majd folpackkal takard le, és hagyd pihenni. Másnap már lehet enni belőle, addigra összeérnek az ízek.
Robotgépben is csinálhatod, minden hozzávalót tegyél bele, őröld le, a végén külön adj hozzá kevés durvábbra őrölt mandulát, majd még kézzel gyúrd kicsit. A gyúrás sokat számít a minőséghez.
Tálálás : Felkúpozhatod, és egész mandulaszemeket beledugdoshatsz valami motívum szerint. Porcukorral is szokták meghinteni. Szezámmaggal is lehet dekorálni.
Légmentesen zárható dobozban vagy zacskóban tárold. Nem muszáj hűtőben.
Jó étvágyat!