Sablé - Omlós teasüti

Lehet kapni rengeteg fajta szilikonformát, kiszúrót, amivel végtelen számú lehetőség van ilyen csodás kekszeket készíteni. Legfontosabb amire szükséged van egy kis fantázia és kreativitás!
Ezek az omlós kekszek hasonlóak a mi lekváros linzerünkhöz, csak egy picit egzotikusabbra vannak fűszerezve. A formát illetően lehet virág, vagy akár Khamissa (Fatima keze). Töltheted lekvárral, megszórhatod dióval mandulával, márthatod csokoládéba is. A lekvárból is érdemes különlegességet választani, mint például a füge, vagy datolya , narancslekvár.


Hozzávalók:

650 gr liszt

250 gr szobahőmérsékletű margarin

50 ml olaj

1 tojás

1 vaníliás cukor

125 gr cukor


Díszítéshez: 4-5 féle kiszúróforma, csokoládébevonó, apróravágott mandula, egész mandula, cukorgyönyök, amit szeretnél.. A fényesítéshez a végén glükóz vagy ha nincs akkor cukorszirup. 


Elkészítése:

Az olajat a vajat, tojás, cukrot és vaníliát keverd össze először egy tálban a kezeddel. Majd a lisztet dolgozd bele 3-4 részletben. Ne gyúrd ,csak dolgozd össze, készíts egy labdát belőle, majd hagyd pihenni lefóliázva 1 órát hűtőben. 

Sütőpapír között nyújtsd ki 5-6 mm vékonyra, és szaggass belőle tetszőleges formákat. Süsd ki 180 fokra előmelegített sütőben, kb 15 percig, de figyelj, ne barnuljon meg, világos kell maradjon. 

Miután kihűlt, díszítheted csokival, magvakkal, mivel szeretnéd. Lezárt dobozban tartsd, néhány hétig jó.


Datolyapasztás spirál



Hozzávalók a tésztához:

250 gr liszt

1 tojás fele felverve

1 teáskanál narancsvirágvíz

fél deci olvasztott vaj

ugyanannyi cukor

A töltelék hozzávalói:

100 gr datolyapaszta

50 gr pirított mandula darált

50 gr pirított szezám darált

2 evőkanál narancsvirágvíz

1 vaníliáscukor

1 kávéskanál fahéj


Elkészítés: 

A tészta hozzávalóit gyúrd össze, rugalmas tésztát kell kapj. Sütőpapír közt nyújtds ki nagyon vékonyra,kb 2mm. 

A datolyapasztát keverd össze a többi hozzávalóval, majd sodorj belőle vékony kígyókat, kisujjnyi méretben.

Helyezd a tésztára a datolyakígyót, vond be a tésztával, majd hengergesd szép simára. 

Vágj le a végét srégen, majd félcentinként vágd párhuzamosan be a tésztát 5-ször, hatodiknál vágd el. Ezt ismételd végig. Majd egyesével formázd őket meg. Az egyik végét forgasd be mint egy csigaformába, óvatosan, ne törjön szét. Picit nyomd meg, hogy úgy maradjanak. Mehet az előmelegített sütőbe 15-20 percre. Vigyázz ne kapjon színt, ezt fehéren kell hagyni.

Amint kivetted, kend le cukorsziruppal vagy glükózzal és helyezz cukorgyöngyöt a közepébe. 


Sablé Prestige -Sablé Khamisa 

(forma nyomóhoz) 

Ez a recept olyan teasütihez való, amiben szertnéd ha benne maradna a mintha, ha skerült szerezned valami Fatima keze vagy hasonló formát...

Hozzávalók:

Hozzávalók: 

400 g liszt 

125 g porcukor 

200 g vaj 

csipet só 

1 tojás 

1 kanál narancsvirágvíz 

1 kanál őrölt mandula 

Elkészítés:

Keverd a puha vajat a porcukorral habosra. Add hozzá a tojást, a narancsvirágvizet, mandulát, sót, majd szitáld rá a lisztet. Gyúrd össze, majd fóliázd be, és pihentesd hűtőben 1 órát. Sütőpapír közt nyújtsd 5mm vékonyra, majd tetszőleges formával szaggasd ki. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd.
Miután teljesen kihűlt , lekvárral ragaszd össze az oldalakat.
Ha nem szándékozol tovább dekorálni, akkor helyezd légmentesen záródó dobozkába. Hetekig eláll.
További díszítés rajtad áll :) Légy kreatív
Jó étvágyat!