Ras el Hanout

Marokkó egyik leghíresebb és legkeresettebb fűszerkeveréke a Ras el hanout (Ejtsd: rász el henút).
Fontos összetevője néhány hagyományos ételnek, mint például az Rfissa (Ejtsd: árfísza), a Mrouzia. A név szó szerinti jelentése "a bolt feje/vezetője".

Több mint 30 féle fűszer is lehet benne. Legjobb mindig, ha magad őrlöd meg a hozzávalókat, és nem őrölten kevered őket össze. Érdemes előtte megpirítani, átmelegíteni a fűszereket. Ez a recept fél kilónyi Ras el hanoutot fog eredményezni. ha ritkán használod, nem érdemes ennyit kikeverni, csak elveszti az aromáját. Ha pedig nem akarsz vele bajlódni lehet kapni keleti boltokban is. Viszont, ha Marokkóban jársz, mindenképpen hozz belőle fél kilónyit. Ha valamely összetevőt nem sikerólt beszerezned, csak hagyd ki, de minimum 15 -féle fűszer legyen benne.

Hozzávalók:

100 g kurkuma gyökér
70 g gyömbér gyökér
15 g galanga gyökér
20 g fehér bors
20 g fekete bors
20 g egész bors
20 g szegfűbors
20 g kubeba bors bogyók
30 g kardámom
60 g fahéj

15 g egész szegfűszeg
15 g egész szerecsendió
15 g kőris gyümölcs (Fraxinus excelsior) 
15 g Nigella magvak (fekete szezám)

15 g szárított rózsaszirom
20 g köménymag
15 g ánizs mag
15 g csillagánizs
15 g édeskömény
3 szárított szerecsendió virág
3 nagy szárított kapribogyó bogyók
1 vagy 2 egész szerecsendió, reszelt
1 g sáfrány szál, porrá morzsolt

Elkészítése:

  • Melegítsd elő a sütőt 170 °C-ra. Helyezd a kurkuma és gyömbér gyökeret egy tepsibe, és pirítsd az előmelegített sütőben 15 percig. Vedd le a hőmérsékletet 160 °C-ra.

  • Rendezd el a maradék fűszereket (kivéve a szerecsendió, sáfrány) egy tepsibe és tedd a sütőbe 10 percre.

  • A fűszereket (sáfrányon és szerecsendión kívül) daráld le, majd szitáld át őket, eltávolítva a felesleges szálakat, darabkákat. Most hozzáadhatod a maradék fűszert is.

  • Tárold a fűszerkeveréket légmentesen záródó fém vagy üveg tartályban, a napfénytől óvva.