Ramadáni terülj asztalkám lépésről lépésre

Avagy egy ramadáni este levezénylése...

Most elmondom nektek, hogyan is készülnek ezek a csodás ételekkel teli asztalok. Hogyan kivitelezhető munka és család mellett is, hogy így várd a szeretteidet ftourra. A megfelelő felkészülés napi 1-2 órára csökkenti a konyhai munkád és látványos eredménye is lesz. Ne felejtsük el ilyenkor nincs reggeli, nincs ebéd, csakis ez az étkezés amire főzni és készülni kell. Így amit megspóroltál a kihagyott reggelin és ebéden, azt ráfordíthatod a vacsorára, illetve ftourra, ami reggelit jelent egyébként.

Nem árt előre tisztázni kinek mik az elvárásai ramadánkor. Van aki ragaszkodik a mindennapi bastelához, mint a férjem. Az egyik sógoromnak a harira kötelező, a másiknak a halétel. Nekem a mini pizza, így máris négyféle étel kötelező az asztalon, és mi a családban heten vagyunk felnőttek, plusz két kisgyerek. Nem vicc, ez hétféle étel. A gyerekek nem okoznak külön gondot, ennyiből már tudnak válogatni, nekik még nincsenek berögzött mániáik mint nekünk. Anyósommal ketten szoktunk készíteni leggyakrabban, de néha hárman a sógornőmmel. Ha a magrib imadiő (naplemente) mondjuk fél 8-ra esik, akkor délután ötkor kezdünk a konyhában. 

Ilyenkor az első teendő elővenni a napi kötelezőt mindenkinek, fejenként 2 minipizza, ahhoz a szószt és a feltéteket is. A miniszendvicsekhez a batbout mini pitát, ehhez a főtt tojást máris odatesszük főni. Msemmeneket is elővesszük a fagyasztóból. Anyósom közben odakészíti a harirát. Sokan a leves hozzávalóit is fagyasztják, így ilyenkor csak bedobják a fazékba, rá a fűszer és víz, majd főzik is gyorsan. A hajnali szohor étkezésre a pudingot vagy raib joghurtot is ilyenkor szoktuk elkészíteni, hogy legyen ideje megdermedni és jól lehűlni. A smoothie alapanyagokat is ilyenkor elővesszük, és leturmixoljuk, majd megy a hűtőbe. A kávét bekészítjük a fűszerekkel együtt a kávéfőzőbe, félretesszük. A tejet felforraljuk, majd termoszba öntjük. A salátának valót összevágjuk, az öntetet összeállítjuk, de nem keverjük össze, csupán tálalás előtt.  

Ennél a pontnál szoktuk a főételt elindítani, amennyiben kevesebb mint egy óra az adott étel. Ha ettől több, akkor azzal kezdj. A pizzákat lehet összeállítani, és tepsire készíteni. A ramadáni süteményeket -ha gyártottál az ünnep előtt- pakold tányérra és vidd az asztalra.

Travelminit.hu - Olcsó szállás Budapest

 A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd irány az asztal, amit ilyenkor érdemes előkészíteni, a tányérok, evőeszközök, poharak felkerülhetnek. A lepényekhez kínált lekvár vagy méz, sajtok kis tálkákban legyenek kitéve. Mivel Ramadánkor főzés közben nem tudunk kóstolni, gyakran kevesebb a só az ételekben, így érdemes odakészíteni a sótartót is. A sütőbe mehet az összeállított pizza, majd míg sül, készítsd a továbbiakat az asztalra. A datolyát és ha vannak egyéb magvaid, aszalt gyümölcsök, tedd egy tálra. Egy serpenyőben közben melegítsd fel a lepényeket, és egy konyharuhával bélelt tálra tedd, folyamatosan legyen letakarva amíg melegíted a többit. Ekkorra már a leves is megfőtt, oda készítheted az asztalra. Mellé a főtt tojást, chebakiát és a datolyát külön tálkákba. A kávét, teát is felteheted főni, közben tedd az asztalra az összes elkészült ételt.

Most már nincs más dolgod, csak kézmosás és várni a magribot, azaz a napnyugtát, elmondani a böjtmegtörő Duaat, Bismillahot mondani, aztán jó étvágyat!

Maga az egész folyamat egyedül kb. 90-100 perc. Persze tudom, mindenki elfoglalt, én is munka mellett csinálom. De ne felejtsük el, hogy Ramadán a legnagyobb ünnep a muszlim világban, és igenis ünnepi étkezés, tehát meg kell adni a módját. Karácsonyi asztalt sem félóra alatt rakjuk össze, igaz?

A lista elemei természetesen nem kötelezőek, ezenkívül cserélhetsz is bármire ami szimpatikus. Nyilván nincs mindennap pizza vagy batbout, ez egy példa volt csupán.

Fogod látni a receptkártyáknál is gyakran ismétlődik néhány elem. Ezek nagy favoritok, és többször is előjönnek az ünnep alatt. Első két hétben szinte csak marokkói ételek vannak terítéken, aztán kezd unalmassá válni, és beleszőnek más ételeket is. Egyébként ahogy közeledik a vége, annál kevesebb az étel az asztalon.

A napi to do lista röviden:

 1. Elővenni a lefagyasztott lepényeket, pizzatésztát, szendvics pitát, bastelát, stb... (5 perc munka)
 2. Levest odakészíteni (10 perc munka, 40-50 perc elkészülés)
 3. Tojásfőzés (1 perc munka, 10 perc az elkészítés)
 4. Szohorra puding vagy raib elkészítése (10 perc munka)
 5. Gyümölcslé /Smoothie elkészítés (2 perc)
 6. Kávé / Tej termoszba/ Tea előkészítése (2 perc munka, 15 perc elkészítés)
 7. Saláta / Öntet (10 perc munka)
 8. Főtétel elkészítése (15 perc munka -1 óra elkészülés)
 9. Pizzák összeállítása (10 perc munka)
 10. Süteményestál összeállítása (5 perc)
 11. Asztal előkészítése, terítés (5 perc)
 12. Sütőbe mehet minden amit sütni kell (2 perc munka, 20 perc mire megsül minden)
 13. Datolya / Magvak tálra készítése (2 perc)
 14. Lepények felmelegítése + sajtok, lekvárok szervírozása (5 perc )
 15. Kávé lefőzés, teakészítés (5 perc)
 16. Mindent az asztalra tenni (5 perc)

A napi másfél órát így is úgyis a konyhában kell töltsd, ha igényes ramadánt szeretnél. Javaslom hetente előre a hozzávalók kigyűjtését, így pontosan feltudsz készülni és nem ér meglepetés, vagy utolsó pillanatban rohanás egy hiányzó hozzávalóért.