Raib - Marokkói joghurt

A Raib egy marokkói házi joghurt narancsvirág vízzel ízesítve. Utcán is árulják flakonban, de megtalálható turmixbárokban, és a msemment és sütiket árusító üzletekben is lehet kapni. Ramadánkor például mi minden este készítettünk, és a hajnali étkezéskor fogyasztottuk el. Egyébként nem szoktuk otthon készíteni, az utcáról vesszük.
Nem hasonlít egyik otthon kapható joghurtra sem. Az íze engem a krémtúróra emlékeztet. De döntsd el magad,ez egy újabb remek alkalom, amikor használhatod a narancsvirágvized.

Ami fontos hogy élő és aktív kúltúrás joghurtot vegyél. Ez lesz az oltóanyagod. Ezek a tejbaktériumok fogják beindítani a folyamatot amire szükséged lesz. A joghurt íze nem számít, használhatsz ízesítettet, vaníliásat vagy natúrt is. Én a natúr és vaníliás joghurtot szeretem ehhez a recepthez. Eredetileg a marokkóiak nem joghurttal oltják a tejet, hanem az articsókában lévő kis szőröcskékkel. De ez a b-terv, ha épp nem találsz a sarki boltban articsókát. (Elég valószínű,hogy nem :) )
A tej zsírtartalmát illetően én a teljes tejet ajánlom, magas zsírtartalommal, de nyugodtan használhatsz 1,5 vagy 2,8 % - os tejet is. Másik lényeges dolog, hogy a tejet nem forraljuk fel, csak forráspontig melegítjük, majd levesszük a tűről.
A joghurtot pedig meleg helyen pihentetni kell 8-16 órán át. Minél tovább pihen, annál masszívabb lesz a Raib. Ha hígan szereted, vagy joghurtitalt akarsz készíteni, elég a 8 óra.

Hozzávalók

500 ml tej (ezt fogjuk melegíteni)
250 ml tej (hidegen marad)
180 g joghurt 
1/4 csésze cukor (vagy ízlés szerint) 
2 evőkanál narancsvirág víz

Elkészítés:

Öntsd a tejet egy lábasba, keverd hozzá a cukrot, és melegítsd forráspontig, majd azonnal zárd el, ne hagyd felforrni tovább.
Hagyd kihülni langyosra, majd keverd hozzá a narancsvirágvizet.
Másik tálban keverd a hideg tejhez a joghurtot. Majd keverd össze a narancsvirágos tejet a joghurtos hideg tejjel.
Melegítsd a sütőt 100 celsius fokosra, hagyd 5-10 percig menni, majd kapcsold ki.
Egy tepsibe helyezz kis hőálló tálkákat, és szedd bele a kis tálakba a keveréket. Fedd le alufóliával. Tedd a tepsit a sütőbe.
Hagyd ott a kikapcsolt sütőben, és ne zavard, ne nézegesd, ne mozgasd. Minimum a 8 órát várd ki. Ha még nem elég sűrű, hagyd tovább. Ha letelt az idő, fedd le mindegyik tálkát folpackkal, és tedd hűtőbe 3-4 órára, amíg szépen megdermed.
Néhány napig eláll hűtőben, bár kétlem, hogy nem fogy el elsőre :)
Keverhetsz bele gyümölcsöt is tálaláskor, marokkóban gyakran gyümölcssziruppal árulják.
Jó étvágyat!

HÁZI JOGHURT

Hozzávalók:

1 liter tej

1 kis doboz joghurt

1 vaníliás cukor

2 evőkanál narancsvirágvíz

2-3 evőkanál tejpor

4-6 kanál cukor (ízlés szerint) 

Elkészítés:

A tejbe keverd bele a cukrokat, és főzd fel. Mikor felforr tedd hideg vízzel töltött tálba lehűteni langyosra. A joghurtot keverd el a tejporral alaposan, majd keverd el a meleg (nem forró) tejhez. Keverd el habverővel, majd szűrőn át öntsd edényekbe. Fóliázd le alaposan vagy zárd le őket, majd bugyoláld be takaróba és hagyd állni 6-8 órát, majd tedd hűtőbe.