Qatayef 

A katayef vagy qatayef egy igen népszerű közel keleti édesség, melyet különösen ramadánra szoktak készíteni, és utcai árusoktól vásárolják leginkább, mivel időigényes. A tradícionális verzió receptjét is megadom itt, amit töltés után olajban szoktak kisütni, majd mézfürdőztetik. 
A nutellás verzió egy gyorsabb változat, nem kell kikeverni külön a tölteléket, és mivel ez Qatayef Asafiri , nem sütjük olajban, csupán egyszer a serpenyőben, majd töltjük. Ez a recept itt lentebb olvasható. 


Tradícionális qatayef hozzávalók:

A sziruphoz a recept:

400 g cukor

250 ml víz

1 tk citromlé

rózsavíz vagy narancsvirágvíz

A palacsinta (Qatayef tésztához): 

150 g liszt

100 g búzadara

1 evőkanál cukor

1 evőkanál tejpor

1 teáskanál (4 g) instant élesztő

½ teáskanál sütőport

⅛ evőkanál só

450 ml víz

1 evőkanál narancsvirágvíz (opcionális)

A töltelék:

50 g mogyoró

50 g serpenyőben megpirított fenyőmag

50 g aranysárga mazsola

1 ½ evőkanál cukor

1 evőkanál sózatlan vaj, lágyítva

Olaj, sütéshez


Elkészítés:

A palacsinta elkészítése (Qatayef tészta):

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, tejport, élesztőt, sütőport és sót.

Öntsd fel a meleg víz felével, erőteljesen mixeld, amíg nem maradnak csomók. Fokozatosan add hozzá a megmaradt vizet, laza, önthető tésztát képezve. A klasszikus palacsinta tészta állagával azonosnak kell lennie. Ha vastagabb, akkor adj hozzá apránként vizet.

Fedd le a tálat  és hagyd 1 óráig pihenni, amíg fel nem emelkedik.

Melegíts fel egy nagy serpenyőt kis-közepes lángon. Tegyél egy csepp olajat a serpenyőbe, majd egy papírtörlővel töröld át a serpenyőt.

1-2 evőkanál tésztát szedj egy palacsintának, kb. 8 centi átmérőjű legyen. Lassan süsd őket ki csak az egyik felükön, akár a baghareert. Szedd ki őket, és amikor mind kész, jöhet a töltés.

A Qatayef betöltése és sütése :

Egy kis tálban keverd össze a töltelék hozzávalóit. Mindig a palacsinta buborékos oldalára tedd a kb. egy teáskanálnyi keveréket. Hajtsd félbe a tésztát, így kapsz egy félholdat. A széleit nyomkodd össze, mintegy lezárva a palacsintát. Ha szeretnéd fagyasztani, akkor ezen a ponton tedd meg. Felhasználás előtt süsd ki olajban, majd mézfürdőztesd. 

Egy serpenyőben melegíts olajat, legyen kb 5 centi magasan a szintje. Tedd bele a Qatayefeket, és süsd aranybarnára. Minél tovább sütöd annál sötétebb lesz és az nem szép. Szedd ki papírtörlőre pár percre, aztán még melegen tedd a cukorszirupba. Forgasd jól át benne,  majd tedd ki egy szűrőbe lecsepegni. 

Rendezd el egy tálon, és szórd meg tört pisztáciával vagy kókuszreszelékkel. 

A qatayef frissen jó ropogós, minél régebbi annál puhább lesz, így érdemes fagyasztani és frissen kisütni.

Qatayef Asafiri Nutellával töltve

A palacsinta hozzávalói azonosak a fentivel, és teljesen megegyezik a készítési módja az első sütésig. A nutellát töltsd egy nyomózsákba, és a palacsintákat kezdd el lezárni, ám ez esetben nem kell teljesen. Az egyik végét kell lezárni és tölcsér szerű formát kell kapj. Ekkor tudod betölteni a nutellát, vagy akár Ashta krémet, ami egy mascarpone jellegű édes krémsajt. Mindkét esetben töltés után tört pisztáciába mártják a krémes oldalát, dekorációképpen.