Qalb ellouz - Marokkói basbousa

A Qalb El Louz, a "mandula szíve" egy észak afrikai búzadara édesség, melyet mandulával díszítenek. Máshogy készítik Algériában és Marokkóban is, bár a külalak teljesen egyforma. A Basboussa helyi változata, mely Egyiptomból származik, igaz, abban még kókuszreszelék is van. Ramadánkor készítik leginkább, de előfordul hétköznap is mivel olcsó és egyszerű.

Hozzávalók:

A tortához:

400 gr búzadara

150 gr mandulaliszt (opcionális, helyette lehet dara is )

50 gr porcukor

csipet só

100 gr vaj

250 ml író

15 gr sütőpor

Sziruphoz:

¼ l narancslé

½ l víz

½ citrom leve

1 evőkanál narancsvirágvíz

2 tk kardamom

Díszítéshez:

egész mandula

Elkészítés:

Keverd össze a darát a cukorral, sóval. Add hozzá az olvasztott vajat. Alaposan keverd el. Keverd bele az írót és a sütőport, a tésztának masszívnak kell lennie, inkább száraz mint nedves. Tedd egy 20x30 cm-es tepsibe a tésztát, lapítsd le simára. Késsel vágd be a tetejét, mintha fel akarnád szeletelni. Minden kocka közepébe nyomj egy szem mandulát.

Tedd előmelegített 190 fokos sütőbe 30-35 percre, majd süsd aranybarnára. Míg sül, készítsd el a szirupot.
Az összes hozzávalóját forrald egy fazékban, míg elkezd kicsit sűrűsödni. Közepes lángon főzd 20 percig. Majd hűtsd le kicsit.
Amikor megsült a torta, vágd át a bevágásokat teljesen, majd öntsd rá a szirupot két részletben. Hagyd, hogy beigya az elsőt, csak azután öntsd a maradékot. Várd meg míg kihűl, és megpuhul, majd szedd ki egy tányérra a szeleteket.