Olívaolaj

El aceite de oliva todo mal quita. (Az olívaolaj minden rosszat elűz.)

Spanyol közmondás


Marokkó a világ második legnagyobb olívabogyó termelője és olívaolajban a hatodik.

 Az olívaolaj-termesztés fő területei Marrakesh, Casablanca, Meknes és Fez. Marrakesh étkezési olajbogyóra specializálódott, míg Meknes és Fez inkább olívaolajat gyárt. Az olívaolaj-termelést kiváló minőségű, exportorientált feldolgozók jellemzik. Ezen kiváló minőségű exportőrök közül sokan nemzetközi versenyeken több díjat nyertek egyedülálló olívaolajukért.
Marokkóban az olajbogyókat előételként használják, és gyógynövényekkel, például kakukkfűvel, rozmaringgal és orángóval szolgálják fel, míg a zúzott olajbogyókat biotermékekként használják üzemanyagként és a "Saboun Baldi" (hagyományos marokkói szappan) készítéséhez. Marokkó komoly versenyző, amikor az olajbogyókat a világpiacra exportálják. Sajnos európában nem igazán található marokkói eredetű olaj, inkább csak olasz, görög és spanyol. Ezért ha kint jársz Marokkóban, feltétlen hozz haza egy üveg olajat, amit a különleges ételekhez, és alkalmakra használhatsz.


Most pedig egy kis magyarázat az Európában kapható olajakról:

Az olajfa bogyójából többféle minőségű olajat készítenek. A legértékesebb a hidegen préselt, kizárólag mechanikus - és nem vegyi - úton előállított extra szűz olívaolaj. 

Az "extra szűz" jelző csak az olaj kinyerési módjára vonatkozik, semmiféle minőségi garanciát nem jelent. Az olívaolaj-forgalmazó óriásmárkák csupán felvásárolják a különböző termelők olaját, és az eltérő extra szűz olívaolajokat összeöntve, saját címkével palackozzák, majd így hozzák forgalomba. Az ilyen, jóval olcsóbb tömegtermékek extra szűznek számítanak ugyan, de ízük általában jelentősen elmarad a gondosabban kezelt termelői olajokétól. 

Az extra szűz olívaolajat préselés után általában megszűrik, mert a benne maradó szilárd anyagok - a gyümölcshús és a mag egészen finom törmeléke- csökkentheti az olaj eltarthatóságát. Sok kistermelő palackoz szűretlen extra szűz olívaolajat is; ez az olaj ködös, opálos (nem zavaros!). Manapság a fogyasztók fokozottabban keresik a természetesebb, kevesebb feldolgozási fázison átesett termékeket, ezért a szűretlen extra szűz olívaolaj is egyre "divatosabb". A szűretlen olajban maradó szárazanyag-tartalom egyes ínyenc fogyasztók szerint komplexebb ízeket adhat...

A szétzúzott és kipréselt termést - a héjat, a magot és a gyümölcshúst -, vagyis a visszamaradt olívatörkölyt kilúgozóüzemek veszik át. Ezekben aztán további, alacsonyabb kategóriájú olajat gyártanak, végül a többszörösen meggyötört törkölyből vegyi extrakciós eljárással kinyerik a maradék olajat, majd ezt vegyítik kis százalékban szűz olívaolajokkal. Ez a termék sansa / pomace / orujo néven kerül forgalomba - nálunk sokszor olívaolajként, holott pontos megjelölése "olívapogácsa-olaj", vagy "olívamaradék‑olaj" lenne. A sansa/pomace/orujo olaj az emberi fogyasztásra alkalmas legalacsonyabb minőségű olívaolaj.


Honnan tudjam, hogy az olívaolajam eredeti ?


A valódi olívaolaj igen drága, ezért a cégek olcsó olajakkal keverik azokat, hogy magasabb profitoz jussanak. Szakértők szerint a bolti olajak 70%-a hamisított. A hamis olajakat gyakran keverik aromákkal, színezékekkel, így az egészségesnek hitt olajunk régen nem az. 

A Californiai egyetem egy 2012-ben végzett eredetiség tesztje szerint ezek a márkák elbuktak : Felipo Berio, Coricelli, Safeway, Mazola, Primadonna, Pompeian, Bertolli, Whole Foods, Colavita, Mezetta, Carapelli, Sasso, Antica Badia, Star

Ezek pedig átmentek a teszten: Corto Olive, Olea Estates, Kirkland Organic, Cobram Estate, Ottavio, Lucini, California olive Ranch, Omaggio, My Evoy Ranch Organic,  

Hogy a fenti teszt mennyire hiteles vagy sem, saját tapasztalattal tudom alátámasztani, amiket már használtam, a Bertolli, Pompeian, Colavita és Mazola. Abban biztos vagyok, hogy az nem tiszta, amit ők olívaolajnak palackoznak. 

  • Ha egy címkén szerepel a termelő vagy a birtok neve, valószínűleg valódi.
  • Van egy nagyon egyszerű módja, hogy megtudd a te már megvásárolt olajad eredeti e. Tedd be a hűtőszekrénybe 30-60 percre. Ha megdermed a hidegtől, akkor az olajad eredeti, ha folyékony marad, akkor hamisított olajjal van dolgod. 
  • Mindig törekedj "robusto"olajat vásárolni.
  • El Fuelle Arbequina, Kydonakis Oleum Crete, La Laguna Coupage, Valle de Ricote Arbequina, Albador Frutado, Aroden La Aldea de Don Gil, Artajo Arbosana. Ezek a márkák is megbízhatónak vannak titulálva.
  • Az Unióban (Protected Designation of Origin ) PDO eredetmegjelöléssel látják el a termékeket.
  • "Ha jó ízű, akkor valószínűleg jó" - mondja Olmsted - A jó olívaolaj - valódi olívaolaj - illata és íze legyen zöld, világos, borsos, földes, füves vagy ezek bármilyen kombinációja. A hamis olívaolaj lehet zsíros, szagtalan, vagy éppen nem kellemes ízű.

Ha te is tapasztaltál már hasonlót, akkor oszd meg a velem a kapcsolat oldalon!