Olívabogyók harissa szószban

Ha már elkészítetted a harissa szószód, és van sós citrom befőtted is, akkor vegyél némi natúr olívabogyót és dobd össze ezt a receptet. Használhatsz feketét, zöldet, bármilyen színűt.
Áztasd be az olívabogyókat, hogy kimenjen belőle a só, és pácolásig tartsd vízben.

Hozzávalók

250 g teljes olajbogyó 
2-3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem vagy koriander
1/4 tartósított citrom
olivaolaj
harissa, ízlés szerint 
---- A Harissa ----
8-10 szárított piros chili paprika (körülbelül 75 g)
3 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál só, vagy ízlés szerint
1/2 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál koriandermag
1/2 teáskanál köménymag
2-3 teáskanál citromlé, vagy ízlés szerint
olivaolaj

Elkészítés:

Áztasd be az olajbogyókat egy tál vízbe néhány órára vagy éjszakára. (Vagy, ha az olívabogyó kemény, áztasd forrásban lévő vízben 15 percig.)
A jobb íz érdekében vágd be éles késsel az egyik végét, csinálkj csak egy kis x-et rá. Így a fűszerek bejutnak, és még ízesebb lesz.
Készítsd el a harissát ha még nincs kész, amíg ázik az olívabogyó.
Távolítsd el a magokat a chili paprikából majd áztasd forró vízben egy fél órát, vagy amíg meg nem puhul.
Pirítsd a fűszereket egy serpenyőben (egészen addig, amíg illatos) és őröld meg őket egy mozsárban. Add hozzá a megpuhult chili paprikát, fokhagymát, sót, citromlét és olívaolajat és őröld le paszta állagúra. Ha túl sűrű, adj még hozzá olajat vagy citromlevet. Tárold fedett dobozban a hűtőszekrényben amíg el nem fogy.
Vágd le a tartósított citrom héját és vágd vékony csíkokra. Keverd össze a tartósított citromot a lecsepegtetett olajbogyóval, petrezselyemmel, citromlével és annyi harissaval, amennyi neked szimpatikus. Fedd le és tedd hűtőszekrénybe hat-nyolc órára (egy éjszakára a legjobb) tálalás előtt.
Hűtőben néhány hétig eláll. A maradék Harissa tárolható a hűtőszekrényben, és használható, mint fűszer más ételekhez is.
Fogyaszd savanyúság gyanánt tajine-okhoz.
Jó étvágyat!