Msemmen - Marokkói lepény

Ez alkalommal Marokkó kedvencét mutatom be nektek. Ő a msemmen, egy hajtogatott lepény. Minden marokkói család fogyasztja reggelire, délutáni teázáshoz. Mindig van készen a hűtőben, csak felkell melegíteni serpenyőben és friss és ropogós.

A msemmen recept elég rugalmas. Van aki élesztő nélkül csinálja, van aki a tésztába teszi, van aki az olvasztott vajba amivel kenegeti a rétegek közt a tésztát. Van aki tesz bele vaniliás cukrot, van aki sima cukrot, vagy narancsvirágvizet, van aki semmit. Van aki tojással csinálja, van aki anélkül, ahogy én is.

A liszt és búzadara mennyiség is változó családonként szinte. Van ahol az 1-1 az arány, van ahol 1 - 1 és 1/2, néhol 1 a 2-höz.

https://www.booking.com/searchresults.html?city=-38833&aid=1519036&no_rooms=1&group_adults=1&room1=A

Hozzávalók :

350 g liszt

200 g búzadara

150 ml olaj (napraforgó)

150 g vaj

1 teáskanál só

1 evőkanál cukor

1 teáskanál száraz élesztő

kb 4- 500 ml meleg víz (függ a liszt vízfelvevőképességétől) Elkészítés:

Első lépésben a lisztet összekeverjük a búzadarával, sóval, cukorral és az élesztő felével. A vizet szép lassan adagoljuk hozzá, és dagasszuk a tésztát jó tíz percig , amíg rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk.(Próba : nyomd le az ujjaddal, ha "visszarúg" még nem jó, dagaszd tovább) Ha túl sok vizet tettünk bele, javítsuk fel kis liszttel. Fedd le a tésztát egy darab folpackkal, és konyharuhával öt -tíz percre pihenni.
Amig a tészta pihen tedd a vajat egy tálba és olvaszd fel. Keverd össze az olajjal, így le is hűti egy picit. Tedd bele a maradék száraz élesztőt és keverd el az ujjaddal. Egy másik tálba vagy egy kis fűszerszóróba tegyél búzadarát. Utóbbi nagyon praktikus, mert csak annyit használsz amire szükség van, szépen szétlehet szórni a felületre, nem olyan mint mikor vajas kézzel próbálod széthinteni. (Aki már próbálta, tudja miről beszélek :) )
Készíts elő egy müanyag tálcát,megkíméled magad némi takarítástól, és nem lesz minden olajos-vajas.
Mártsd a kezed az olajos keverékbe, és a videóban látható mozdulatokat követve nyomj ki a hüvelyk és mutatóujjad közt ki s egyforma pingpong labdától kicsit nagyobb gombócokat.
Tedd a gombócokat a tálcára, és takard le ismét 5-10 percre pihenni.

Booking.com

Ha a gombóckák kipihenték magukat , olajozd be a munkafelületet,és helyezz rá egy gombócot. Az összezárt ujjaiddal óvatosan lapogasd le amig szinte átlátszó lesz a tészta. Próbálj törekedni a négyszögletű formára. Ha picit kiszakad, ne aggódj, kell hozzá némi rutin,és kézügyesség, hogy ne lyukadjon ki.
Most a négyszögletű tésztát megkened a tenyereddel az olajos keverékkel, és megszórod búzadarával.
Megfogod óvatosan a tésztát, és ráhajtod az 1/3-áig az egyik felét. Azt is megkened, megszóród, ráhajtod a másik 1/3-ot is. Minden hajtásnál kenés-szórás. Most elvileg egy hosszú téglalapod van. Fogod az egyik hosszú oldalt, ráhajtod az 1/3-ig, és arra a másik felét, így kapsz egy négyszögletü tésztát elvileg :) (Videóban nézd ha nem érthető a leírás)
Van ahol meghajtanak egyet,félreteszik, majd a következő msemment mikor kilapították , a közepére helyezik az előző, már összehajtott msemment, és ugyanazzal a módszerrel ráhajtogatják a második réteget. Néha ezt még tovább ismétlik, 4-5 msemment is egymásba építenek, ebből lesz a családi verzió. De ezt sütőben kell megsütni, mert serpenyőben nem biztos hogy átsül. Vidéken egyébként kemencében sütik frissen a lányok minden háznál, és ezt a nagy méretű msemment tálalják. Mindenki szakít belőle, és mártogatják mézbe, olvasztott vajba, lekvárba vagy manapság még nutellába is. Mi leginkább ezt az egyrétegűt szoktuk csinálni, jó sokat elkészítünk, lefagyasztjuk és mindennap csak annyit veszünk elő amit megeszünk. Serpenyőben kell felmelegíteni, ugyanolyan mint a friss.
Na de vissza a recepthez... Kis négyszögeket visszarakjuk a tálcára a gombócokat felváltva. Mikor készen vannak, jó ha várunk 5 percet. Addig megmossuk a kezünket, kicsit összetakarítunk,mert nem a legtisztább meló ez valljuk be :)
Felteszünk egy vastag falú serpenyőt a tűzhelyünkre. Közepes lángon dolgozunk, de folyamatosan figyeljünk és inkább vegyük kisebbre ha szükséges. Elején pár csepp olaj a serpenyőbe... Mindig várjuk meg hogy jó forró legyen.
Közben tenyérrel kilapítjuk kissé olajozott felületen a tésztát. Mindig csak egy darabot, ne dolgozzunk előre. Mert ellágyul a tészta és nehéz felemelni, kifog lyukadni.
Szóval amit kilapítottunk, tegyük a serpenyőbe és süssük mindkét oldalán 2-2 percig körülbelül. De látni fogjuk mikor eltünt a láthatóan nyers rész, fordíthatunk. Aranybarnára sütjük őket.
Mi leszoktunk teríteni néhány kocka papírtörlőt, és azokra szedjük őket, egyrészt leitatja a feleleges olajat, másrészt nem "izzadnak"be a msemmenek a hőtől ahogy a hideg felületre tesszük őket.
Miután mind kisütöttük megvárjuk míg kihülnek, összeszedjük őket egymásra, zacsiba be és fagyasztó.
Ha enni akarunk sütés után, melegítsünk rá a serpenyőben pár darabra, és tálaljuk forrón, marokkói mentateával, és adjunk mellé mézet, olvasztott vajat, nutellát, kockasajtot vagy lekvárt.
Jó étvágyat!