Mrouzia

Ezt az édes és fűszeres marokkói taginet hagyományosan az iszlám áldozati ünnepre szokták készíteni. Bárány a legnépszerűbb ez idő alatt, de marha vagy kecske hús is használható. Mikor első alkalommal láttam, ahogy készül ez az étel, alig vártam, hogy megkóstolhassam. Valami mennyei illata van amikor fő. A Ras El hanout fűszerkeverék és a sáfrány többek között nagyon fontos összetevője. Zsírosabb húsokat használnak ehhez az ételhez. Érdemes bepácolni a húst előző este, majd másnap megfőzni.

Hozzávalók:

1 1/2 kg Bárány (nyak, lapocka) vágjuk 3 nagyobb darabba
2 teáskanál Ras El hanout
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 1/2 teáskanál só
1 teáskanál bors
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál sáfrány szál, morzsolt
---------------------------------------------
2 közepes hagyma, reszelt
3 gerezd fokhagyma, préselt vagy apróra vágva
2 kisebb darab fahéj
1/2 csésze sótlan vaj
3 csésze víz
----------------------------------------------
1 1/2 csésze sötét arany mazsola (225 g)
1/2 csésze méz, vagy ízlés szerint
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 csésze hámozott mandula (50 g)

Elkészítés:

Előző este mosd meg a húst, keverd össze a fűszereket, és dörzsöld be vele a húst. Fedd le folpackkal és tedd hűtőbe.
A mazsolára engedj vizet, ami ellepi, és tedd félre.
Kukta Módszer:
Keverd össze a fűszerezett húst a kuktában a hagymával, fokhagymával, a vajjal és a fahéjjal. Fedd le és főzd közepes lángon 10-15 percig, alkalmanként megkeverve, minden oldalát megsütve. Adj hozzá 3 csésze vizet, fedd le, és főzd körülbelül 40-45 percig, vagy amíg a hús megpuhul. Most tedd bele a mazsolát (szárított), mézet és fahéjat. Ha szükséges, adj hozzá további vizet. Fedd le ismét az edényt, és főzzük kis lángon 15-25 percig, amíg a mazsola "meghízik" és a mártást szirup sűrűségű lesz.
Fazék Módszer:
Keverd össze a fűszerezett húst , a hagymát, fokhagymát, a vajat és fahéjat a fazékban. Fedd le és főzd közepes lángon 10-15 percig, alkalmanként megkeverve. Adj hozzá 3 csésze vizet, fedd le, és főzd körülbelül 2 órán át, vagy amíg a hús megpuhul.
Add hozzá a mazsolát, fahéjat és mézet, fedd le az edényt és újabb 20-30 percig főzd, míg besziruposodik, és a mazsolák megdagadnak.
Tagine Módszer:
A tajineban keverd össze a fűszerezett húst ,a hagymát, fokhagymát, vajat és fahéjat. Forgasd el a húsdarabokat úgy, hogy azok a csontos oldalával lefelé legyenek, és adj hozzá 3 csésze vizet. Fedd le a taginet, és közepes-alacsony lángon főzd a mrouziát kb 3 órán át. Néha nézz rá, mozgsd meg és ha szükséges némi víz, add hozzá. Tedd rá a mazsolát, mézet és fahéjat. Fedd le a taginet és főzd még 30 percig, vagy amíg a mazsolák megdagadnak és a szósz besűrül.
Tálalás:
Dobd ki a fahéjat. Ha tajineban főzted, abban szolgáld fel, ha nem akkor nagy lapos tálra helyezd a húst, szedd rá a szószt, körbe a tányéron, majd szórd rá a manulát is. (Amit előzöleg megpirítottál)
Jó étvágyat!