Mille feuille – A marokkói francia krémes


Napóleonként is ismert klasszikus francia sütemény, amely kapható minden marokkói cukrászdában és kávézóban. Ropogós többrétegű leveles tészta vaníliás cukrászkrémmel, a tetején cukormázzal. Én nem vagyok kifejezetten édesszájú, de sosem hagytam ki alkalmat, és ha cukrászdában jártunk, mindíg ettem egy mennyei Mille Feuillet.
Ránézésre igen bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de megvalósítható, nem kell tőle félni.
Eltudod készíteni egy-két nappal korábban , ha például hétvégére vendégeket vársz, és akkor szeretnéd felszolgálni.


Hozzávalók:

3 lap leveles tészta ( fagyasztott, 3 csomag kell, ha egyesével van csomagolva)

3 csésze cukrászkrém (recept lejjebb)

-- a tetejére a fehér bevonó  ---
1-2 evőkanál víz
350 g porcukor


--barna bevonó hozzávalója --
80 g keserű csokoládé, olvasztott

Elkészítés:

A leveles tésztát olvaszd ki, kövesd a használati utasítást a dobozon.
Készítsd el a cukrászkrémet. Miután teljesen kihűlt, finoman keverd hozzá a tejszínt. Tedd hűtőbe lefedve.
Melegítsd elő a sütőt 200 ° C-ra.
Egy enyhén lisztezett felületre, óvatosan tedd ki a leveles tésztát.
Egy éles késsel vágd a tésztát három egyenlő nagyságú darabra.
Tedd a tésztát egy tepsire, amit sütőpapírral béleltél, és szúrkáld össze egy villával.
Süsd meg az összes lapot egyenként, majd hagyd kihülni a lapokat.
Készíts mindent magad elé, a lapokat, a krémet, a cukormáz hozzávalóit.
Tegyél egy lapot magad elé, kenj rá cukrászkrémet, majd fedd le. Ismét a krém, és újabb lap. Majd utolsó kenés és a felső lap következik. Mindíg nyomkodd le finoman egymásra a lapokat kenés után. Tedd a fagyasztóba 10 percre
Olvaszd meg a csokoládét egy serpenyőben nagyon kis lángon, töltsd bele egy kis zacskóba, aminek levágod a csücskét.
Készítsd el a cukormázat.
Azonnal kend rá a felső réteg tészta tetejére, és terítsd el egyenletesen az egész felületen. Ne aggódj ha néhol a széleken túlfolyik. Most gyorsan kell dolgoznod, és a csokimázzal egyenletesen egyforma párhuzamos csíkokat kell húzz a cukormázba. Nem baj ha nem túl szép.
Fogj egy éles vékony hegyű kést, és merőlegesen a csíkokra, húzz a cukormázba vonalakat egyik szélétől a másikig. Ezzel kapod azt a mintát amit a képen is látsz.
Tedd hűtőbe pár órára. De akár egy éjszakára is, majd felszeletelheted egy éles nem recés késsel. Tálalható is, jó étvágyat :)

Cukrászkrém - Créme Patissiére

750 ml teljes tej

3 tojássárgája

150 g cukor
70 g liszt
4 evőkanál kukoricakeményítő
1 vaníliarúd, hosszában hasítva (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)

Elkészítés:

Melegítsük a tejet a vaníliával közepes lángon majdnem forrásig.
Amíg melegszik, keverjük össze a tojássárgákat a cukorral egy tálban habverővel, majd adjuk hozzá a lisztet és a keményítőt.
Vedd ki a vaníliarudat a tejből, majd habverővel kevergetve fokozatosan add hozzá a tojásos keveréket. Mielőtt még felforrna, egy szűrőn öntsük át, mert nem szeretnénk benne tojás vagy liszt csomót. Ezután mehet vissza a lángra, és főzzük kevergetve amíg besűrüsödik.
Miután kész, fedd le folpackkal, így nem bőrösödik a teteje. Hagyd kihülni.
Használat előtt keverd át. Néhány napig eláll hűtőben.