Merquez kolbászkák

Fűszeres észak-afrikai kolbász igen népszerű Marokkóban, ahol gyakran látni utcai árusok grillezik, és szendvicsnek készítik. Vagy tojással sütik össze. A hús lehet csak bárány, vagy darált marhahús, vagy a kettő keveréke. Mint minden kolbásznál, a zsír kulcsfontosságú az íz és az állag miatt.

Ez egy remek alkalom az otthoniaknak, hogy elkészítsék a saját Helal (= muszlimoknak engedélyezett) kolbászukat.

Rendszeresen csaptunk grillezős kirándulásokat a családdal, ahol mindig volt Merquez, és friss kenyér, hozzá a marokkói paradicsomsaláta, és Zaalouk.

Hozzávalók:

500 g darált marhahús vagy bárány (zsír legyen rajta legalább 25%-a!)
3 gerezd fokhagyma, apróra vágott vagy préselt
2 evőkanál apróra vágott friss koriander
2-3 teáskanál Harissza
bárány vagy marhabél
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál pirospaprika édes
1 teáskanál só
1 kávéskanál római kömény őrölt
1 kávéskanál koriandermag őrölt
1 kávéskanál pirospaprika csípős
1 kávéskanál gyömbér
1/2 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál Cayenne bors
1/2 kávéskanál Ras el hanout (ha nincs, akkor 4 szem szegfűszeg, 1 nagy rúd fahéj, fél szerecsendió, 4 szem szegfűbors)
1 teáskanál ecet
1 teáskanál olívaolaj

Elkészítés:

A kolbászbeleket áztasd legalább fél órát sós ecetes vízben.
Keverd össze a hozzávalókat. Ha van kolbásztöltőd, töltsd a bélbe a tölteléket, formázd meg, majd hagyd fél napot érni. 
Ha nincs kolbásztöltőd, ne keseredj el. Vegyél elő egy sima műanyag tölcsért. Húzd a belet a vékony végére, és a kezeddel nyomkodd a tölteléket. Néha nyomkodd előre óvatosan, hogy mehessen bele a többi. Ezzel a módszerrel nem tudsz túl hosszúra tölteni, de semmi baj, maximum elvágod, és húzol újat. Bekötöd és formázhatod is.
Grillen, tepsiben vagy serpenyőben is lehet sütni.