Meloui - Kerek lepény

Hozzávalók : 

350 g liszt 

200 g búzadara 

 150 ml olaj (napraforgó) 

150 g vaj 

1 evőkanál só 

1 evőkanál cukor 

1 teáskanál száraz élesztő 

kb 4- 500 ml meleg víz (függ a liszt vízfelvevőképességétől) 

Elkészítése:

Első lépésben a lisztet összekeverjük a búzadarával, sóval, cukorral és az élesztő felével. A vizet szép lassan adagoljuk hozzá, és dagasszuk a tésztát jó tíz percig , amíg rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk.(Próba : nyomd le az ujjaddal, ha "visszarúg" még nem jó, dagaszd tovább) Ha túl sok vizet tettünk bele, javítsuk fel kis liszttel. Fedd le a tésztát egy darab folpackkal, és konyharuhával öt -tíz percre pihenni. Amig a tészta pihen tedd a vajat egy tálba és olvaszd fel. Keverd össze az olajjal, így le is hűti egy picit. Tedd bele a maradék száraz élesztőt és keverd el az ujjaddal. Egy másik tálba vagy egy kis fűszerszóróba tegyél búzadarát. Utóbbi nagyon praktikus, mert csak annyit használsz amire szükség van, szépen szétlehet szórni a felületre, nem olyan mint mikor vajas kézzel próbálod széthinteni. (Aki már próbálta, tudja miről beszélek :) ) Készíts elő egy müanyag tálcát,megkíméled magad némi takarítástól, és nem lesz minden olajos-vajas. Mártsd a kezed az olajos keverékbe, és a videóban látható mozdulatokat követve nyomj ki a hüvelyk és mutatóujjad közt ki s egyforma pingpong labdától kicsit nagyobb gombócokat. Tedd a gombócokat a tálcára, és takard le ismét 5-10 percre pihenni. Az alábbi videóban láthatod, hogyan kell hajtani. 

Ez egy mód a sok közül. Miután meghajtottad őket, várj tíz percet. Forrósíts fel egy vastag aljú serpenyőt, és lassú tűzön süsd aranybarnára. Közben a fakanállal vagy kézzel nyomkodd minden irányból, hogy szétnyíljon egy picit, de azért vigyázz ne essen szét. Csak az a lényeg, hogy a ajtás mentén szétnyíljon. Hűtőben tarthatod napokig, csak melegítsd fel serpenyőben, olyan lesz mint a friss. Fagyasztani is lehet. 

Tálald lekvárral, mézzel, nutellával vagy ha nem rajongsz az édességért, akkor macisajttal. Jó étvágyat!