Medhoussa - Csirke lencsével és tört búzadaratortával

Ez az étel majdnem ugyanaz mint az Rfissa, csak msemmen helyet harcha a köret, és fűszerezésében picit eltér. Ha unod a krumplit, és rizst, és szeretnél valami új, hagyományostól eltérő köretet, ez egy remek recept erre.

Hozzávalók:

A búzadara tortához:
1 kg búzadara
6 evőkanál olaj
1/2 l víz
A mártáshoz:
1 csirke
3 hagyma (vékony szeletekre vágva)
100 g nyers lencse (áztasd be előző este) 
1 evőkanál helba (görögszénamag) 
1 teáskanál ras el hanout
1 evőkanál feketebors
1 evőkanál gyömbér 
1 evőkanál kurkuma 
1 teáskanál szmen (tartósított vaj, receptet keresd ki az oldalon)
1 csokor koriander és petrezselyem
8 sáfrány szál
5 evőkanál olaj
2 liter víz
Tálaláshoz:
főtt tojás


Egy tálba öntsd a búzadarát, sót, és az olajat dolgozd bele alaposan, hogy minden szemet befedjen.
Add hozzá a vizet, és keverd össze amíg sima tésztát kapsz.
Egy bármilyen formájú tepsit vajazz ki vékonyan, hintsd meg búzadarával, tedd bele a tésztát, és lapítsd ki egyenletesen 1 cm vastagon. Süsd meg 200 fokos sütőben aranybarnára kb 20-25 perc.
Ha készen van a daratorta, keress valami nehéz masszív eszközt, mint egy mozsártörőt vagy sodrófát, és még melegen törd kis darabokra a búzadaratortát. Nem kell túl picire, de nagy se legyen, a legjobb ha olyan kisujj körömnyi méretűek. Közben tegyél fel vizet, és egy pároló szitába pakold bele az összetört darát. Amikor a víz felforrt, helyezd fölé.Hagyd rajta körülbelül 15-20 percig.

Tálalás : 
Végy egy nagy lapos tálat, és fordítsd bele a darát. Mozgasd szét villával. A szószból merőkanállal locsolj rá egyenletesen , de ne áztasd el, csak azt szeretnénk, hogy érezhessük az ízét. Helyezd a csirkét a közepére. A főtt tojásokat helyezd köré ízlésesen. A hagymás lencsét a szószból is halmozd rá a csirkére, és ha szükséges még locsolj rá szószt. 
Jó étvágyat!

Elkészítés:

Főzd meg a tojásokat keményre, hámozd meg és vágd félbe. 

Egy tálba öntsd a búzadarát, sót, és az olajat dolgozd bele alaposan, hogy minden szemet befedjen.
Add hozzá a vizet, és keverd össze amíg sima tésztát kapsz.
Egy bármilyen formájú tepsit vajazz ki vékonyan, hintsd meg búzadarával, tedd bele a tésztát, és lapítsd ki egyenletesen 1 cm vastagon. Süsd meg 200 fokos sütőben aranybarnára kb 20-25 perc.


Tömj bele a csirkébe apróra vágott hagymát, amennyi belefér és a fűszerek felét.Tedd egy fazékba a csirkét, dobd rá a többi hagymát, fűszereket, a zöldfűszert csokorbakötve, a lencsét, az olajat és vizet. Közepes lángon lefedve főzd puhára. (Kuktában ez csupán 30-35 perc)

Ha készen van a daratorta, keress valami nehéz masszív eszközt, mint egy mozsártörőt vagy sodrófát, és még melegen törd kis darabokra a búzadaratortát. Nem kell túl picire, de nagy se legyen, a legjobb ha olyan kisujj körömnyi méretűek. Közben tegyél fel vizet, és egy pároló szitába pakold bele az összetört darát. Amikor a víz felforrt, helyezd fölé.Hagyd rajta körülbelül 15-20 percig.

Tálalás : 
Végy egy nagy lapos tálat, és fordítsd bele a darát. Mozgasd szét villával. A szószból merőkanállal locsolj rá egyenletesen , de ne áztasd el, csak azt szeretnénk, hogy érezhessük az ízét. Helyezd a csirkét a közepére. A főtt tojásokat helyezd köré ízlésesen. A hagymás lencsét a szószból is halmozd rá a csirkére, és ha szükséges még locsolj rá szószt. 
Jó étvágyat!