Marokkói tonhalas pizza olivabogyóval

A pizza nem hagyományos marokkói étel, mint tudjuk, de ennek ellenére igen gyakori vacsora. Ramadánkor a mini verziót szinte mindennap megtalálhatjuk az asztalon. A feltét leggyakrabban karamellizált hagyma, paradicsom, és sült paprika a tonhal és sajt mellett. Előfordul a keftás változat is, de tenger gyümölcsei is igen közkedvelt. Marokkóban leginkább Gouda sajt az ami elérhető, így gyakran ezt használják.

Hozzávalók 2 nagyobb vékonyra nyújtott pizzához:

Pizza Tészta:
250 g fehér liszt
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1/4 csésze olívaolaj (+ a formázáshoz) 
10 gr friss élesztő
meleg víz
további liszt a formázáshoz


Pizza szósz:
2 evőkanál olaj
2 vagy 3 gerezd fokhagyma, reszelt
2-3 érett paradicsom, vagy 500 g paradicsom félretett paradicsom héj és mag

1-2 evőkanál paradicsompüré

1/2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
1 evőkanál szárított oregánó /kakukkfű
1 kávéskanál cukor
csipet fekete bors
1db babérlevél

víz


Pizza feltét:

300 g reszelt sajt 
1 tonhalkonzerv
1 közepes vöröshagyma, apróra vágott olajon megkaralmellizált
2-3 kisebb paprika (olajon megsűtve, csíkokra vagy apróra vágva)
1 nagy paradicsom, vékonyra szeletelve 
1 marék fekete olajbogyó, kimagozott

Egy nagy tálban keverd össze az élesztőt meleg vízzel és a cukorral. Add hozzá a liszt negyedét, és palacsinta sűrű keveréket kell kapj. Jól verd fel habverővel, mert a bejutó oxigéntől lesz jó az élesztőd.
Süsd meg olajon a paprika csíkokat, majd tedd félre.
A hagymát is olajon süsd meg. 
A paradicsomot szeleteld fel, ha nem szereted héjasan enni, mint én, akkor forró vízzel öntsd le, és húzd le a héját. 

Kend meg a pizzaszósszal a pizzákat, szórd rá a tonhalat egyenletesen. Tedd rá a paprikacsíkokat, és a karamellizált hagymát. Majd a paradicsomkarikákat, ha teszel rá. Szórd rá a sajtot, arra az olajbogyókat és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 15-20 percre. 
Ha szeretnél előre gyártani pizzalapot, akkor süsd meg , de nem teljesen csak kb 10 percig. Előtte szurkáld meg villával. Ha kihült mehet a fagyasztóba. Majd felhasználás előtt olvaszd ki, és azonos módon mehet rá a feltét, és sütési idő akkor már csak 5-10 perc lesz.
Jó étvágyat!


A pizzaszósz hozzávalót főzd össze, majd pürésítsd le.


Kend meg a pizzaszósszal a pizzákat, szórd rá a tonhalat egyenletesen. Tedd rá a paprikacsíkokat, és a karamellizált hagymát. Majd a paradicsomkarikákat, ha teszel rá. Szórd rá a sajtot, arra az olajbogyókat és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 15-20 percre. 
Ha szeretnél előre gyártani pizzalapot, akkor süsd meg , de nem teljesen csak kb 10 percig. Előtte szurkáld meg villával. Ha kihült mehet a fagyasztóba. Majd felhasználás előtt olvaszd ki, és azonos módon mehet rá a feltét, és sütési idő akkor már csak 5-10 perc lesz.
Jó étvágyat!

Elkészítés :

Egy nagy tálban keverd össze az élesztőt meleg vízzel és a cukorral. Add hozzá a liszt negyedét, és palacsinta sűrű keveréket kell kapj. Jól verd fel habverővel, mert a bejutó oxigéntől lesz jó az élesztőd.

Takard le és harminc percig keleszd.

Egy kis fazékban melegítsd a fokhagymát az olajon alacsony lángon egészen addig, amíg illatozni kezd, de vigyázz, ne égesd meg. Keverd hozzá a paradicsompürét, sót, cukrot és fűszereket. Keverj hozzá egy kis vizet mindíg csak apránként. Ne legyen vizes a szósz. Főzd pár percig alacsony lángon amíg az ízek összeérnek, fűszerezd még ha szeretnéd, és tedd félre.

Ha fagyasztott félretett paradicsomhéjból főzöd a szószt, akkor vízbe tedd az olajjal fűszerekkel , és reszelt fokhagymával fedő alatt főni, majd mixeld le pürésre. Hűtsd le.

Süsd meg olajon a paprika csíkokat, majd tedd félre.
A hagymát is olajon süsd meg. 
A paradicsomot szeleteld fel, ha nem szereted héjasan enni, mint én, akkor forró vízzel öntsd le, és húzd le a héját. 

A megkelt élesztőbe öntsd az olajat, szórj némi kakukkfüvet, és add hozzá a lisztet, keverd el benne. Lisztezd tovább ha nem válik el az edény falától. Majd sima golyót formázz belőle, és lisztezd le. Fedd le és keleszd újabb 1 órát.

Reszeld le a sajtot, csepegtesd le a tonhalat, készíts elő minden feltétet, amíg kel a tészta. Készítsd elő a tepsiket is.

A kelési idő után vágd ketté a tésztát, nyújtsd ki, majd olajos kézzel lapítsd le, és formázd szép kerekre. 


A pizzák elkészítése :

Kend meg a pizzaszósszal a pizzákat, szórd rá a tonhalat egyenletesen. Tedd rá a paprikacsíkokat, és a karamellizált hagymát. Majd a paradicsomkarikákat, ha teszel rá. Szórd rá a sajtot, arra az olajbogyókat és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 15-20 percre. 
Ha szeretnél előre gyártani pizzalapot, akkor süsd meg , de nem teljesen csak kb 10 percig. Előtte szurkáld meg villával. Ha kihült mehet a fagyasztóba. Majd felhasználás előtt olvaszd ki, és azonos módon mehet rá a feltét, és sütési idő akkor már csak 5-10 perc lesz.
Jó étvágyat!