Marokkói szardínia fasírt tagine

Hozzávalók:

Szardínia golyóhoz:
500 g friss szardínia filé, bőr nélkül
1 közepes méretű vöröshagyma, reszelt
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál piros paprika
1/2 teáskanál csípős paprika
1/4 teáskanál bors
1,5 teáskanál római kömény
5 evőkanál hosszú rizs (nyersen), 
Só ízlés szerint
1 kanál olívaolaj
Paradicsomszószhoz:
300g jó minőségű konzerv paradicsom vagy reszelt friss paradicsom (héj és mag nélkül)
2-3 babérlevél
3 evőkanál koriander és a petrezselyem, apróra vágott
2 gerezd fokhagyma, reszelve vagy zúzva
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál édes paprika
Cayenne bors / chili / harissa szósz (ízlés szerint)
Só ízlés szerint
1 evőkanál paradicsomsűrítmény
2-3 evőkanál olívaolaj
zöld olívabogyók
tartós sós citrom szeletek

Elkészítés:

Keverd össze a hozzávalókat egy turmixgépben és formázz körülbelül 3 centis golyókat. Fóliázd le, és tedd hűtőbe olyan fél órára.
Egy tagineban vagy egy serpenyőben melegítsd az olajat, és add hozzá a chermoula szószt vagy a felsorolt fűszereket és a fokhagymát. Süsd és kevergesd egy percig, majd add hozzá a paradicsomot. Keverd össze, és fedd le. Adj hozzá egy pár evőkanál vizet, kis lángon főzd pár percig, és kevergesd meg néha.
Add hozzá a hal golyókat, olajbogyókat, tartósított citrom szeleteket és fedd le. Főzd 5-7 percig, majd forgasd őket át, hogy a szósz mindenhol átjárja, és szépen átfőhessen. Fedd le újra és hagyjuk lassú tűzön, amíg a hal golyó megfô (rizzsel kell még kb 10 percig főzni).
Van aki paradicsomszeleteket és paprikát is tesz bele, néhol burgonyacikkek iskerülnek bele. Ha szeretnél bele tenni burgonyát, akkor még a halgolyók előtt tedd bele, és apró kockákra vágd, hogy könnyen átfőhessen. Bővebb lére engedd, de főzd el a szószból a vizet mielőtt a golyók belekerülnek.
Tálaláskor locsold meg olívaolajjal, és a tetejére tégy szeletelt sós citromot.
Jó étvágyat