Sáfrányos sütőtök krémleves

(CHORBAT AL QARA'A)


Ősszel a sütőtök szezonban gyakran készítünk krémlevest hazánkban is. Íme a marokkói verzió, ami rettentő finom, és teljesen más ízvilág, mint a mi levesünk.
Gazdag textúrájú, orientális fűszerezésű, bársonyosan krémes leves. Az elkészítési módja és az ízesítése is eltér a minéktől. Érdemes hát kipróbálni, ha egy kis újításra vágyunk. Laktózérzékenyek lecserélhetik a tejet laktózmentesre.


Hozzávalók

1 darab 2 kilós sütőtök, édes fajta

2 darab póréhagyma

750 ml tej

35 g liszt

4 evőkanál vaj

1 teáskanál só

½ teáskanál fehér bors

1 teáskanál gyömbér

¼ teáskanál fahéj

Nagy csipetnyi sáfrány

¼ szerecsendió reszelve

Elkészítés:

Vágd fel éles késsel a sütőtököt, magozd ki és távolítsd el a héját. Vágd fel kisebb kockákra. Szeleteld fel a póréhagyma fehér részét. Tedd őket egy nagyobb fazékba, és öntsd fel hideg vízzel, ami ellepi. Fedd le, és főzd kb. 40 percig vagy amíg megpuhul a tök. Most szűrd le, és tedd félre. A főzőlevet felhasználhatod más alkalommal levesalapnak, most nem lesz rá szükség.

Tedd vissza a fazekat a tűzre, dobd bele a vajat, mikor elolvadt, szórd rá a lisztet és egy habverővel alaposan keverd át, önts rá két csésze tejet és folytasd a keverést.
Fűszerezd be, reszeld rá a szerecsendiót, ízlés szerint. Most tedd vissza a sütőtököt a póréval együtt, és egy kézi mixerrel pürésítsd le.
Ízesítsd még a levest a fűszerekkel, és tálald azonnal forrón. Megszórhatod pirított tökmaggal.