Sáfrányos sütőtök krémleves

(CHORBAT AL QARA'A)


Ősszel a sütőtök szezonban gyakran készítünk krémlevest hazánkban is. Íme a marokkói verzió, ami rettentő finom, és teljesen más ízvilág, mint a mi levesünk.
Gazdag textúrájú, orientális fűszerezésű, bársonyosan krémes leves. Az elkészítési módja és az ízesítése is eltér a miénktől. Érdemes hát kipróbálni, ha egy kis újításra vágyunk. Tej és lisztmentes recept!


Hozzávalók

1 darab kisebb sütőtök, édes fajta

1 fej hagyma

4 evőkanál vaj/olívaolaj

1 teáskanál só

½ teáskanál fehér bors

1 teáskanál gyömbér

¼ teáskanál fahéj

Nagy csipetnyi sáfrány

¼ szerecsendió reszelve

1-2 evőkanál méz

víz ami duplán ellepi

Elkészítés:

Vágd fel éles késsel a sütőtököt, magozd ki és távolítsd el a héját. Vágd fel kisebb kockákra. Szeleteld fel a hagymát. Tedd a vajat egy fazékba, rá a hagymát, és sózd meg kicsit. Alacsony lángon dolgozunk. 2-3 perc múlva mehet rá a tök is. Párold jó 10-15 percig vagy amíg átpuhul, és kissé karamellizálódik is a sütőtök. Öntsd fel vízzel, és főzd fel. 

Fűszerezd be, reszeld rá a szerecsendiót, ízlés szerint. Kézi mixerrel pürésítsd le.
Ízesítsd még a levest a fűszerekkel, és tálald azonnal forrón. Megszórhatod pirított tökmaggal.