Marokkói sült csirke olívabogyóval és sós citrommal (Djaja Mhammer)

Ma hoztam nektek ezt a nagyon népszerű és egyébként egyszerű receptet, mely többek közt az én kedvenc ételem is.
És igen, külön örömhír azoknak, akik már elkészítették Sós citrombefőttet (Hamad Mseyer) :)


Ezt a fantasztikusan illatózó, és nagyon gusztusos sült csirkét esküvőkön szokás felszolgálni, csak szimplán így ahogy a képen látjátok. Nagy tálon a csirke középen, körbe és rajta a szósz, az olívabogyók és a sós citrom szeletek.(Igen, van aki megeszi! Köretet esküvőn nem szoktak adni mellé, csak kenyeret, azzal tunkolják ki a szószt, belecsippentve a kívül ropogós, belül omlós csirkehúst.
Ha vendégek jönnek akkor is gyakran kerül ez az étel asztalra. Néha szoktak mellé tenni sült szalmakrumplit, salátát. De ez már a modern világ része azt hiszem. Ha te is csinálsz mondjuk egy hétvégi vendégséget, ez egy nagyszerű fogás lehet, hogy lenyűgözd barátaid, rokonaid. Akkor jöjjön a recept.

Hozzávalók

1 egész csirke (közepes méretű) 
1 nagy hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 tartósított citrom (recept : Sós citrombefőtt (Hamad Mseyer) ) (nagyobb darab a szószba)
2 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál növényi olaj
Nagy csipet sáfrány szál (nem kötelező,de ez adja a gyönyörű színét, és az ízhez is hozzájárul)
2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
1/4 teáskanál őrölt fekete bors
Egy kis csokor friss koriander
15 zöld olajbogyó
Egy kis vaj
Víz (kb 2 csésze)

Elkészítés:

1.Lépés
1- Először is előkészíteni a hozzávalókat : A hagymát meghámozzuk, és a nagy lyukú reszelőn egyszerűen lereszeljük azt. Vékonyra vágjuk a kis maradék darabokat.
2- A fokhagymát préselőn áttörjük, vagy reszeljük.
3- Itt a mi titkos összetevőnk:a tartósított citrom! Negyedeld fel a tartósított citromot, és távolítsd el a húsát héjából. Szeleteld fel a héját és vágd finomra a citrom húsát. Tedd őket külön tálra.
2. lépés
1- Tedd a növényi olajat és olíva olajat egy nagy fazékba. Közepes lángon fogunk főzni.
2- Add hozzá a reszelt hagymát és a fokhagymát.Folyamatosan kevergesd , le ne kapjon.
3- Törd össze apróra a sáfrány szálakat, és add hozzá a többi fűszert is (őrölt gyömbér, őrölt kurkuma, és őrölt fekete bors).
4- Add hozzá az összes apróra vágott tartósított citrom húsát. Keverd jól össze, és 1 percig főzd. Én nem adok hozzá plusz sót, mert a citrom már eleve sós. Inkább kóstold meg, és csak utána sózz.
5- Most tegyük a csikrét a fazékba,és minden oldalán hagyjuk pirulni 1-2 percig, közben locsolgassuk rá a hagymás szószunkat.
A cél az, hogy a csirkénk színt kapjon, és szépen átjárják a füszerek. A szószra ügyeljünk, nehogy legéégjen.
3. lépés
1- Add hozzá a csokor friss koriandert, és 2 csésze vizet, fedd le a fazekat, és főzd 15 percig. Fordítsd meg a csirkét, és főzd másik oldalán is további 15 percig.
2- Időről időre ellenőrizd, hogy van e elég víz a fazékban, maximum a csirke feléig legyen csak - különben a szószunk túl híg lesz.
3- 30 perc a teljes főzési idő, vedd ki a csirkét a fezékból, és tedd egy tepsibe, mellével felfelé. Távolítsd el a csokor koriandert a szószból, és dobd el, nem lesz rá szükség.
4. lépés
1- Kend be egy darab vajjal a csirkét mindenhol, és süsd előmelegített sütőben 200C körülbelül 15-20 percig, amíg a csirke kap egy szép barna színt. (Sütőfüggő ez is, meg ugye méret, tehát ellenőrizd főzéskor és sütéskor is a csirkéd átfőtt illetve átsült e rendesen.)
2- Közben, tedd a zöld olajbogyókat és néhány szelet (3-4 szelet) tartósított citromhéjat a szószba. Vegyük a lángot kisebbre a fezék alatt és főzzük tovább a mártást, amíg nem lesz masszív, szirupos.
3- És ennyi! A csirke kész ... gyönyörűen megpirult és az illata mennyei. Ha összevolt kötve a csirke, most itt az ideje, hogy távolítsd el a cérnát.
4- Tedd a csirkét egy nagy díszes tálra, öntsd a sűrű mártást a csirkére, az olajbogyót csirke köré rendezd el és a szeletelt tartósított citromot a tetejére.
Tálald friss lapos kenyérrel. 
Jó étvágyat kívánok!