Marokkói streetfoodok - avagy mit együnk az utcán?

A legnagyobb dilemma az először kiutazóknak, a mit szabad enni, mit kell megkóstolni téma... Belénk lett nevelve a ne egyél az utcán, félj az újtól, vigyázz a bacikkal és hasonlók. Ezeket hagyd otthon, ha Marokkóba utazol. 

Felejtsd el a hazai boltok patyolat tisztaságát, itt előfordul, hogy az asztal még koszos mikor leültetnek. Miért? mert annyi a vendég, hogy nem érkeznek folyamatosan takarítani. De ne aggódj, le fogják törölni mielőtt rendelsz. 

Jemaa el fna egyik standja, ahol a Tanjia kötelező!
Jemaa el fna egyik standja, ahol a Tanjia kötelező!

Kóbor kutya és macska az asztal alatt? Oh, igen, előfordul. De nem bántanak, viszont talán éhesek, ezen pedig tudunk segíteni, pár zsírosabb falattal. 

Ha igazán jó streetfood-ot akarsz enni, akkor ne a legfelkapottabb turista helyeken egyél. Én ott ettem a leggyengébb ételeket. Az én tanácsom, hogy ott egyél, ahol a helyiek. Kérdezősködj, vagy csak tartsd nyitva a szemed. Ahol sok az ember, ott jó a konyha. Mellesleg olcsóbb is! Egy turistáknak szánt étteremben vagy büfében háromszor, négyszer annyit is fizethetsz, amennyit egy helyi szokott hasonló ételért! 

Ne fizess a hotelban az étkezésekért, hanem menj magad utána! Egyél minden nap máshol. Reggelizz, ahol a helyiek. Ebédelj menet közben egy autópálya melletti station étteremben és vacsorázz egy eldugott tengerparti büfében. 

Reggeli:

Számomra a tökéletes marokkói reggeli kétféle lehet. Az egyik egy tázsinban készített omlett, mellé friss khobz és olajbogyók. Vagy pedig a lepények, mint a Msemmen, baghareer Harsha egy vegyes tálon, mellé mindenféle feltét, sajt, lekvár, méz. Természetesen ezekhez mentatea és kávé! 

Tipikus hotelreggeli lepényekkel, péksütikkel
Tipikus hotelreggeli lepényekkel, péksütikkel

A legtöbb hotel ezeket kínálja is, érdemes kipróbálni ott is, illetve magad megvenni a helyi sütőktől, amiket bárhol megtalálsz, szinte minden sarkon. Kilóra árulják ezeket a lepényeket, ja és a szfenzset, a hólyagos fánkot se hagyd ki! 

Szfenzs, a marokkói fánk.
Szfenzs, a marokkói fánk.

Ha nem fizettél a hotelben reggeliért, akkor irány egy kávézó! Bármelyik random, számodra szimpatikus helyre beülhetsz, ezek szinte biztosan a kínálatban lesznek. Azért kérdezz rá. Előfordulhat, hogy nekik nincs helyben, de hoznak a vendégnek a szomszédtól! Egyébként ahol helyieket látsz reggelizni, ott tuti, hogy te is kapsz enni :) 

Snack:

Vannak helyi snackek, amiket kisboltoknál bármelyik sarkon illetve szupermarketekben tudunk beszerezni. Nálam a kedvencek a sós snackek, mint például a mandula, mogyoró, kukorica és a csicseriborsó. Ezeket kis adagokban kimérve adják, papírba tekerve. De csomagolt snackek is találhatóak számunkra idegenek, csokik, chipsek, nasik. Az én tanácsom, a próbálj ki csak helyi dolgokat, amíg ott vagy. Lépj ki a komfortzónádból és felejtsd el a Mars csokit, vegyél valami marokkóit. Olyan joghurtokat ehetsz Marokkóban, amikről álmodni se mernél! 

Marokkói snackek
Marokkói snackek

Ebéd: 

Ebédre érdemes valami jó főtt ételt választani, bár ha nagyon meleg van, egy szendvics lehet jobban esik. 

Ilyenkor érdemes egy helyiekkel teli kifőzdét keresni, kisebb éttermek, afféle kockásabroszos kategória a tuti. Helyi ételeket ehetsz itt, mint a tázsin vagy kuszkusz vagy tanzsia. Ezek a helyek persze árban is eltérnek. Ahol több a turista ott az étel is drágább. Az ízek viszont jobbak ott, ahol kevesebb a turista, én ezt tapasztaltam. 

Ebéd az Ourika völgyben. Pontosabban ez csak az előétel. A tázsinra vártunk...
Ebéd az Ourika völgyben. Pontosabban ez csak az előétel. A tázsinra vártunk...

Mikor beülsz valahová, sokszor eléd pakolnak kérés nélkül salátákat, dipeket. Ez nem a ház ajándéka, csupán ízelítő a helyi szokásokból, de ne hagyd ki, mert nagyon finomak! Alig pár dirham egyébként. Ez marokkói szokás, az asztalnak tele kell lennie, ha csak egy féle étel van, az nem számít igazi vendégszeretetnek. Háznál sincs ez másképp. Egy poharat se tudsz letenni az asztalra, annyi különlegesség sorakozik előtted. 

Egy station étterem konyhája. Magad választhatod ki a tázsinod
Egy station étterem konyhája. Magad választhatod ki a tázsinod

Kenyeret mindig hoznak, helyi frissensültet. A marokkóiak kenyérrel tunkolják a tázsinokat, nem használnak kanalat. Nyugodtan kövesd a példájukat, sokkal jobban esik a kaja ilyen laza szabályokkal. Gyerekkori álmunk válik valóra, és kézzel ehetünk, ráadásul senki se fog a kezünkre csapni érte! 

Én személy szerint a station éttermeket preferálom egyébként. Ezek autópályákon, a benzinkutak mellett található családias , gyakran parkkal, játszótérrel összekötött bel és kültéri résszel rendelkező óriási éttermek. Helyben sült kenyérrel, látványkonyhával. Belenézhetsz a tázsinokba, kiválaszthatod a sajátodat. Olcsó , finom és kényelmes, még eus szemnek is tiszta helyek!

Leöblíteni javaslom némi Hawai vagy Poms üdítővel, amik szintén csak Marokkóban kapható üdítők. Ezeket javaslom megkóstolni. De a turmix kínálat is lenyűgöző. Az avokádóturmix, narancslé és más helyi smoothiek vagy csak ásványvizek is nagyon finomak. 

Snack bárban turmixozás és persze mille feuille
Snack bárban turmixozás és persze mille feuille

Uzsonna:

A városokban bóklászás közben gyakran megéhezünk. ilyenkor jönnek a kávéházak, tejivók, cukrászdák, helyi sütödék a sorban... A folyadékpótlás a legfontosabb ilyenkor, plusz a délutáni vércukor ingadozás vagy álmosság ellenszere lehet egy jó kis sütiélmény, természetesen mentateával vagy nusznusz kávéval. Séta közben gyakran látni cukornád italt is amit ott helyben készítenek el egy présgéppel, sok citrom hozzáadásával, hiszen ez tömény cukor. Aki szereti az édeset, az próbálja ki feltétlen! 

A sógorom munkahelye ez a kávézó. Náluk nem kapható sütemény, de mellettük épp egy cukrászda van, így az ott vásárolt sütit elfogyaszthatja bárki náluk is kávé mellett.
A sógorom munkahelye ez a kávézó. Náluk nem kapható sütemény, de mellettük épp egy cukrászda van, így az ott vásárolt sütit elfogyaszthatja bárki náluk is kávé mellett.

Én tejivó párti vagyok, mivel náluk kapható  minden, amit szeretek. Általában van Mille Feuille, többféle sütemény, harsha , Msemmen és Raib, ami egy joghurtféle. Mindenképp kóstoljátok meg, kérhettek rá különböző szirupokat. Én az eprest szeretem nagyon, általában azt szoktam kérni vagy natúrt. 

A helyi sütiválaszték állhat francia eredetű krémes sütikből, illetve a száraz, keksz jellegű marokkóiakból. Mindkettőt kötelező végig kóstolni! Ha többen vagytok, érdemes venni fejenként egy szelet sütit, késsel felvágni őket egyforma darabokra és mindenki kóstoljon mindenből. A marokkói aprósütik kicsik, így érdemes mindenkinek egyet-egyet venni. Legalább 5-6 félét próbáljatok ki! Ezeket teával, kávéval lehet kísérni. Remek fotókat is készíthetünk, és megcsodálhatjuk a helyi méhecskekolóniákat a cukrászdák pultjában, akik garantálják a minőséget! Nem vicc! Ők nem kérnek a szintetikus ételekből, és szeretik az édességet, szóval hallgassunk rájuk! :)

Oudaya erődben teázás sütizés. Ezek tradícionális sütemények.
Oudaya erődben teázás sütizés. Ezek tradícionális sütemények.

Aztán ha helyreállt a cukorszintünk és vettünk hazavitelre is a legfinomabb sütikből egy összeállítást, akkor irány a következő nevezetesség! 

Vacsora 

Egy lacikonyhásnál Temarában
Egy lacikonyhásnál Temarában

Mivel ebédhez leírtam a főtt étel opciót, most ide a szendvicset fogom. Vacsorára az jobban esik gyakran. Marokkónak is megvannak a helyi specialitásai. A legjobb szendvicsek a hentesboltoknál és "lacikonyháknál" kaphatóak. Ők a saját keftájukat,  kolbászféléiket helyben kisütik és friss khobzba töltik. Ott sütik melletted a grillen, isteni illata belengi az utcát. Néhol sült hagyma és paradicsom is jár hozzá. Gyakran teát is felszolgálnak, illetve salátáik is vannak, dipek és olívabogyók. Ezek nagyon olcsó ételek, és rendkívül finomak. A helyiek gyakran elvitelre kérik, főleg melegben, ha nem akarják befűteni a konyhát otthon a sütővel. Leküldik a család egyik férfitagját, és hamarosan ehetik is a frissen sült finomságokat. 

Kefta szendvics Fezben
Kefta szendvics Fezben
A rabati állatkert pizzériájában, természetesen tonhalas olívás és hawai :)
A rabati állatkert pizzériájában, természetesen tonhalas olívás és hawai :)

A bátrabbak kóstolják meg a tevehúst, ami elég sok hentesnél kapható, és helyben készítik szintén a kifőzdék.

Találsz pizzériákat is, ahol a marokkói specialitást javaslom kipróbálni. Tonhalas olívabogyós finomság, amit leöblíthetünk smoothiekkal, narancslevekkel vagy Hawai-al. Az pizzériák ételkínálata általában hasonló: pizzák, sültkrumpli, paninik, olasz tésztafélék. 

Tengerparton járva, szinte mindenhol a menün szerepelnek a halételek. Ilyenkor a legjobb választás egy vegyes haltál lehet, amiről aztán lehet mazsolázgatni a helyi halkülönlegességeket. Még azok is találnak kedvükre valót, akik nem nagy halrajongók. 

Mdiqban nyaraltunk, és életemben először ettem grillezett szardíniát. Hát ez valami mennyei! Pedig nem szeretem a szardíniát!
Mdiqban nyaraltunk, és életemben először ettem grillezett szardíniát. Hát ez valami mennyei! Pedig nem szeretem a szardíniát!

A legtöbb utcában van egy minimál berendezésű szendvicsshop, ahol szinte csak a helyiek vásárolnak, főleg a kispénzűek. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem jó, sőt! Itt kapható a Bocadillas, a marokkói verziója ennek a spanyol szendvicsnek. A Bocadillas egy afféle mindent bele szendvics választható feltétekkel. Van itt minden, a ketchuptól kezdve a reszelt felvágottak, de még sültkrumpli is jár bele! Igazi energiabomba egyébként. 

Éjszaka sokan nem tudnak vagy nem akarnak nehezet enni, így ilyenkor jó ötlet egy leves is, ami persze a helyi Harira vagy akár csigaleves is lehet a bátrabbak számára. De sokszor ilyenkor mi a tejivóban vásárolt Raibot szoktuk elkanalazni némi friss gyümölcs kíséretében, amit javaslok szintén az utcán megvenni az árusoktól, ne a szupermarketekben vegyétek. Egyrészt ezzel támogatjátok a népet, másrészt sokkal finomabb, ami a helyi termelőktől jön. 

Tetouan, egy gyorsétterembe szendvicseztünk.
Tetouan, egy gyorsétterembe szendvicseztünk.

Végszónak....

Akik nem mernek kísérletezni, és csak a "biztonságosnak" ítélt hotel éttermében hajlandóak Carbonárát és Spagettit enni, mert csak azt ismerik, azok rengeteg élménytől fosztják meg magukat. Főleg, hogy ezek olasz ételek, és szerintem ezeket Olaszországban érdemes enni, hiszen ott értenek az elkészítésükhöz igazán :)

Marokkóban együnk marokkói ételeket. Keressük mindig a helyi, olcsóbb kifőzde kategóriájú éttermeket, ne a luxust, mert tapasztalat, hogy ott a konyha is gyengébb. A Jemaa el fna tér is turistákra specializálódott, így az árak extrém magasak lehetnek és a minőség nem igazán kompatibilis azzal. Marrakeshben egyébként én nagyon sokszor alulfűszerezett ételt ettem a főbb turistapontokon. Amit ott ajánlok mindenképp, az a Tanjia (tánzsia) , hiszen ez helyi specialitás, ebben ők a profik. Fez egyébként Marokkó kulináris gyöngyszeme. A helyiek úgy tartják, aki fezi nőt vesz feleségül, annak nagyon jó dolga lesz, a hasa elégedett lesz legalábbis :D 

Marrakeshi kifőzde
Marrakeshi kifőzde

Én a rabati és casablancai ízekhez vagyok főleg szokva, ezért az én szívemhez az északi területek ízei állnak közel. De megadom az esélyt mindig az újnak... Várom kíváncsian a kommentjeiteket, ti mit javasoltok kipróbálni azoknak akik először járnak kint. Nektek mi volt a kedvencetek, mi az amit mindig esztek ha kint jártok....