Marokkói Quiche (sós pite) receptek 

(lentebb olvashatóak a tészta után)

A quiche egy marokkóban igen népszerű francia eredetű pite, melyre ráhúzták a saját jellegzetességeiket. Ahogy a pizzára is kialakult a saját verziójuk, úgy erre is. Nagyon népszerűek ezek Ramadánkor. Tölteléket illetően, lehet kreatívnak lenni, ha nincs minden hozzávalód, elhagyhatod, illetve hozzá is adhatsz. Én most itt leírom a két legnépszerűbb marokkói receptet, amit kint bármely szupermarketben frissen sülve elvitelre megvásárolhatsz. 


Booking.com

ALAPTÉSZTA


Kezdjük mindjárt az ezzel, ha esetleg nem sikerült kész quiche tésztát beszerezned. (Javaslom nézz utána, mert elég melós elkészíteni, a kész tésztát csak beleilleszted a formába és megtöltöd, majd mehet a sütőbe.

 A Pâte brisée (Ejtsd: pát brizé) azt jelenti, összetört tészta. Ez egy francia omlós pitetészta, mely tojás nélkül készül, gyakorlatilag liszt és vaj. A tészta omlóssága a magas vajtartalomnak köszönhető. Nagyon fontos hogy hideg hozzávalókkal dolgozz! A receptből két darab 20 centi átmérőjű quiche készül.

Hozzávalók:

200 g liszt

125 g vaj

5 g  só

1 ek cukor

kb 65 ml jéghideg víz 

Elkészítése: 

Keverd össze a lisztet a sóval és a cukorral. Vágd föl a jéghideg vajat kb 1 cm-es kockákra, és tegyél 1-2 jégkockát a vízbe. Ha kézzel készíted, javaslom hogy a kezed fél percig áztasd hideg víz alatt, hogy minél kevésbé olvadjon majd meg tőle a vaj. 

Tedd a lisztet a gép keverőtáljába, és add hozzá a vajat. Indítsd be a gépet és csak addig menjen, amíg a keverék morzsaszerű nem lesz. Ez nem több 15-20 másodpercnél. Vékony sugárban add hozzá a jeges vizet, csak annyit amíg tapintásra össze nem áll a tészta. Ne keverd túl, legfeljebb fél percig.

Vedd ki a gépből, a kezeddel néhány gyors mozdulattal formázz egy cipót belőle. Ne gyúrd!

Ha kézzel készíted a tésztát, akkor egy késsel aprítsd a vajat a lisztben, amíg az egyre kisebb lesz és keveredik a liszttel. Így nem fog elolvadni a kezed melegétől. Ha már egész apró, akkor gyorsan gyúrd át kézzel, morzsásra. 

Öntsd hozzá a jeges vizet apránként. Ne gyúrd! Formázz egy cipót belőle. Ha nagy quiche-t akarsz, akkor szedd kétfelé, ha kicsiket akkor többfelé. Csomagold őket fóliába és tedd be őket a hűtőbe egy órára. Ha a tésztád pihent, már kész is és használhatod, ha nem, becsomagolva 3-4 napig eláll, de fagyasztható is. 

A pâte brisée felhasználása szinte minden esetben elősütéssel kezdődik, ennek módja a következő:

Bőven vajazd ki a sütőformát. Vedd ki a hűtőből a tésztát és hagyd kb. 20 percet engedni. Lisztezett felületen és lisztezett nyújtófával óvatosan és folyamatosan lisztezve nyújtsd ki. A nyújtást illetően a szélére és számold rá azt a 2-3 plusz centit az átmérő mellé. Óvatosan emeld rá a tésztát a nyújtófa segítségével, és nyomkodd bele mindenhol alaposan. A kilógó széleket vágd le. 

Fedd be alufóliával, és töltsd meg színültig szárazbabbal vagy rizzsel , majd kétszáz fokon süsd kb húsz percig. 

Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni. Vedd ki a fóliát a tésztából. A babot, rizst vagy gyöngyöket tedd el más alkalomra. A tésztád pedig töltésre készen áll. Illetve ezen a ponton is fagyasztható! 


Csirkés Marokkói Quiche


Hozzávalók:

Töltélékhez (2 db-hoz):

200 g. csirkemell

1 kis hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olívaolaj

só, bors, kurkuma, gyömbér, sáfrány Ízlés szerint

200 g. mozzarella vagy más sajt

szeletelt zöld olajbogyó

petrezselyem, koriander zöld ízlés szerint

Kevés víz

egyéb opciók: gomba, kaliforniai paprika, kukorica

A Quiche szósz (2db-hoz):

2 tojás

100 ml teljes tejszín 

100 ml tej

só (ízlés szerint)

bors (ízlés szerint)


Elkészítés: 

A megtisztított apróra vágott hagymát sózd meg és futtasd meg lassú tűzön az olívaolajon, majd add hozzá a kisebb darabokra vágott csirkét és a reszelt fokhagymát. Amikor a hús kifehéredett, fűszerezd be, és főzd puhára kis víz hozzáadásával. Ha elkészült, hagyd kihűlni, majd szedd szét a húst minél kisebbre, fűszerezd után, ah még szülséges, add hozzá az extrákat, mint az olajbogyó, vagy ha szereted a gombát, akkor az is mehet rá. Hintsd szét a sütőformába előkészített tésztába (Nyers vagy elősütött) 

Az öntet hozzávalóit alaposan keverd ki, öntsd a húsra, és szórd meg sajttal. Majd süsd készre 200 fokos sütőben. 

Salátával kínáld

Jó étvágyat! 


Booking.com

Tonhalas Marokkói quiche


Hozzávalók:

A töltelékhez (2 db-hoz) 

2 tonhalkonzerv, de használhatsz friss tonhalat is apróra vágva, illetve más halat is. (Lazac pl)

1 fej hagyma

jó maréknyi zöld olajbogyó apróra vágva

2 db paradicsom

1 kaliforniai paprika

200 g reszelt sajt


A Quiche szósz (2db-hoz):

2 tojás

100 ml teljes tejszín

100 ml tej

só (ízlés szerint)

bors (ízlés szerint)


Elkészítés:

A formába töltött tésztára szórd a lecsöpögtetett tonhalat apró darabokra morzsolva. A paradicsomot szeleteld vékonyra, tedd a pitére, szórd meg apróra vágott hagymával és kaliforniai paprikával, majd olajbogyóval. Öntsd le a szósszal és szórd meg sajttal, majd süsd készre. 

Jó étvágyat! 


Egyéb töltelék összetevő ötletek : párolt reszelt cukkini, olajban sült padlizsánkockák, apróra vágott sült burgonya kockák, szalámi, vagy amit szeretsz, nyugodtan cserélgesd az összetevőket.