Marokkói mentatea

Atay b Na3na3

Ezt a híres és kedvelt italt a zöld tea áztatásával készítik, óriási marék mentalevéllel. A helyiek naponta többször is fogyasztanak teát és a vendégszeretet azt diktálja, minden vendéget megkínáljunk ezzel a finom frissítő itallal. Különböző méretű teáskannáik vannak, a kisebb általában körülbelül fél literes (hat kis teás pohárra elegendő adag fér bele), míg egy nagyobb kb. 1 liter (12 pohár).

Hozzávalók:

1 -2 evőkanál gunpowder zöld tea 

 1 nagy marék friss menta, megmosva

1/2 liter forrásban lévő víz
3-4 evőkanál cukor


Elkészítése:

Körülbelül másfél liter vizet forralj fel. Marokkóban külön használnak vízforraló kannát, majd a teáskannában készítik el a teát.

Először egy csésze forró vizet önts a kannába, rázd körbe, majd öntsd ki, ezzel előkészítetted.
Tedd az üres teáskannába a gunpowder teát. Ha erősebben szereted, tehetsz többet is. Egy csészényi forró vizet önts a teafűre, várj 1 percig, majd öntsd ki egy pohárba. Tedd félre az első pohár teát, melyet úgy hívnak, hogy a "tea lelke".
(A marokkói kannákban beépített szűrő van, ha neked nem ilyen a kannád, akkor teaszűrőn öntsd át, majd a nedves teafüvet tedd vissza a kannába)

Most öntsd vissza az első pohár teát a kannába, és a kannát a 3/4-ig töltsd fel forró vízzel.
Tedd bele a nagy csokornyi mentát és add hozzá a cukrot. Marokkóban feltört cukortömböket használnak egyébként, de a kristálycukor is megfelel. Persze aki nem szereti túl édesen, tegyen kevesebbet, de az igazi tea sziruposan édes.
Önts ki egy pohárral, majd töltsd vissza a teát. Ez a lépés onnan ered, hogy a régi időkben nem voltak kanalak, így nem volt mivel felkeverni a cukrot. Kétszer- háromszor ismételd meg ezt a lépést.  

Először egy csésze forró vizet önts a kannába, rázd körbe, majd öntsd ki, ezzel előkészítetted.Tedd az üres teáskannába a gunpowder teát. Ha erősebben szereted, tehetsz többet is. Egy csészényi forró vizet önts a teafűre, várj 1 percig, majd öntsd ki egy pohárba. Tedd félre az első pohár teát, melyet úgy hívnak, hogy a "tea lelke".(A marokkói kannákban beépített szűrő van, ha neked nem ilyen a kannád, akkor teaszűrőn öntsd át, majd a nedves teafüvet tedd vissza a kannába)

Újabb csésze vizet önts a kannába, hagyd 1-2 percig , rázogasd össze, és öntsd ki egy pohárba. Látni fogod, hogy ez zavarosabb. Ennek a lépésnek a szerepe, hogy megtisztítsa a tealeveleket, melyek közben kinyíltak a forró víztől. Ezt a pohár teát kiöntheted, nem lesz rá szükséged.

Most öntsd vissza az első pohár teát a kannába, és a kannát a 3/4-ig töltsd fel forró vízzel.
Tedd bele a nagy csokornyi mentát és add hozzá a cukrot. Marokkóban feltört cukortömböket használnak egyébként, de a kristálycukor is megfelel. Persze aki nem szereti túl édesen, tegyen kevesebbet, de az igazi tea sziruposan édes.
Önts ki egy pohárral, majd töltsd vissza a teát. Ez a lépés onnan ered, hogy a régi időkben nem voltak kanalak, így nem volt mivel felkeverni a cukrot. Kétszer- háromszor ismételd meg ezt a lépést.  

Szervírozás:

A teát kis poharakban öntik nagyon magasról, a tetejét megnyitva résnyire, így keletkezik benne sok-sok buborék, szinte habos lesz a teteje. Kis gyakorlás szükséges ehhez, de megéri, vendégeidet lenyűgözheted vele.

Először egy csésze forró vizet önts a kannába, rázd körbe, majd öntsd ki, ezzel előkészítetted.Tedd az üres teáskannába a gunpowder teát. Ha erősebben szereted, tehetsz többet is. Egy csészényi forró vizet önts a teafűre, várj 1 percig, majd öntsd ki egy pohárba. Tedd félre az első pohár teát, melyet úgy hívnak, hogy a "tea lelke".(A marokkói kannákban beépített szűrő van, ha neked nem ilyen a kannád, akkor teaszűrőn öntsd át, majd a nedves teafüvet tedd vissza a kannába)Újabb csésze vizet önts a kannába, hagyd 1-2 percig , rázogasd össze, és öntsd ki egy pohárba. Látni fogod, hogy ez zavarosabb. Ennek a lépésnek a szerepe, hogy megtisztítsa a tealeveleket, melyek közben kinyíltak a forró víztől. Ezt a pohár teát kiöntheted, nem lesz rá szükséged.Most öntsd vissza az első pohár teát a kannába, és a kannát a 3/4-ig töltsd fel forró vízzel.Tedd bele a nagy csokornyi mentát és add hozzá a cukrot. Marokkóban feltört cukortömböket használnak egyébként, de a kristálycukor is megfelel. Persze aki nem szereti túl édesen, tegyen kevesebbet, de az igazi tea sziruposan édes.Önts ki egy pohárral, majd töltsd vissza a teát. Ez a lépés onnan ered, hogy a régi időkben nem voltak kanalak, így nem volt mivel felkeverni a cukrot. Kétszer- háromszor ismételd meg ezt a lépést.