Marokkói kuszkusz 7 féle zöldséggel

Elhoztam ma nektek minden marokkói kedvenc ételét, minden péntek főszereplőjét, az egyik leghosszabb leírással rendelkező ételt , a legendás hétzöldséges kuszkuszt. Felejtsd el az étteremben evett uncsi kuszkuszt... Sehol sincs a házihoz! 

Ez az anyósóm kíváló casablancai receptje, ő ugyanis onnan származik.
Párolt kuszkuszra halmozott hús, és zöldségek - nagyon finom! Ha vegetáriánus vagy, hagyd ki a húst a receptből, akkor is remek lesz. A hétféle zöldség családonként változhat, hol mit a kedvenc. A hét egyébként a minimum, de ettől több szokott lenni! Ebbe receptbe azokat a zöldségeke írom, ahogy mi készítjük, ahogy mi szeretjük.
Fontos tudnivaló, ha kuszkuszt eszel, utána ne igyál vizet egy óráig, mert nagyon kellemetlen élményed lesz, mintha a hasad ki akarna pukkadni. Gondolom a víztől,melyet magába szív.
A kuszkuszt mindíg közös tálból eszik. Kanalat adnak hozzá, de a rutinosabbak, általában az idősebb generáció kis gombócokat gyurmáz belőle, és azt dobálja a szájába. Én próbáltam, de csak szétszórtam mindenfelé, úgyhogy feladtam. :)
Ha kuszkusz az ebéd, nem árt aláteríteni egy mosható viaszos terítőt. Könnyebb utána a takarítás.
A marokkóiak a kuszkuszhoz mindig egyfajta írós tejitalt isznak, és ha túl sok kuszkusz készült, este Saycouknak szolgálják fel a maradékot. Ami a kuszkusz leöntve íróval, általában megcukrozva.
Megjegyzés: A szabad tartású csirke (djaj Béldi) esetén azonos a főzési idő, mint a marhánál vagy a báránynál. Ha bolti csirkénk van, és teljesen megfőtt, vedd ki a fazékból, tedd félre. Majd tálalás előtt rakd vissza a fazékba, hogy felmelegedjen a zöldségekkel együtt.
Most pedig vágjunk bele :)



Booking.com

Hozzávalók:

1 kg száraz kuszkusz (semmiképp sem instant előgőzölt!)

¼ csésze növényi olaj

1 egész csirke (vagy 1 kg bárány vagy marhahús kis darabokba vágva)

1 nagy hagyma, durvára vágott

3 paradicsom, hámozott és reszelt

¼ csésze növényi olaj

1 ½ evőkanál só

1 evőkanál bors

2 teáskanál gyömbér

1 teáskanál kurkuma

1 marék petrezselyem és a koriander csokorba kötve

1 kis fej káposzta vágjuk 2 vagy 3 részre

3 vagy 4 tarlórépa/kerekrépa, hámozott és félbevágott (opcionális, mivel otthon nem igazán kapható)

10 sárgarépa, hámozott és félbevágott

1 vagy 2 paradicsom, hámozott és negyedekre vágott

1 - 2 kis fej vöröshagyma, egészben vagy felezett

fél kiló sütőtök több darabba vágva

4 vagy 5 mini cukkini végei levágva, felezve

2 vagy 3 kis édes burgonya, hámozott és félbevágott (nem kötelező)

½ csésze száraz csicseriborsó, beáztatni előtte éjszakára

1 - 2 Jalapeño vagy csili paprika (opcionális)

2 evőkanál vaj (a kuszkuszhoz)

1 evőkanál só (a kuszkuszhoz)

1 teáskanál Szmen (tartósított vaj)


Elkészítés:

(Tartsd be a sorrendet, így fog minden egyszerre elkészülni)

Keverd össze a húst, a hagymát, paradicsomot, olajat és a fűszereket a fazék vagy pároló alsó részében. Használhatsz kuktát is, az meggyorsítja a folyamatot.

Fedő nélkül közepes lángon gyakran megkeverve, körülbelül 15 percig főzd, vagy amíg a hús megpirul és a hagyma és a paradicsom sűrű szósszá alakul.

Adj hozzá 2 ½ liter vizet, a petrezselyem / koriander csokrot, szment és a csicseriborsót. Fedd le, és főzd közepes lángon 25-30 percig.

Első gőzölése a Kuszkusznak:

  • Míg a hús a fő, meggőzöljük a kuszkuszt. Olajozd be a gőzölő kosarat, és tedd félre.
  • Öntsd ki a száraz kuszkuszt egy nagy tálba, és dolgozz bele ¼ csésze növényi olajat a kezeddel, dörzsöld el a két tenyered között. (Ez segít megelőzni a kuszkuszszemek összetapadását.)
  • Ezután 1 csésze vizet dolgozz bele azonos módon. Most tedd bele a kuszkuszt az olajozott gőzölő kosárba. Tipp: Minden alkalommal, mikor leveszed a párolót, a fazekat fedd le. Mindig várj, hogy a kuszkusz beigya a nedvességet, csak szárazon tedd vissza a párolóba. A kuszkuszfőzés türelemjáték.
  • Helyezd a pároló kosarat tetejére. Addig hagyd rajta, amíg azt nem látod, hogy a gőz átjön a kuszkuszon, kb. 15 percig.

Megjegyzés: Ha a gőz szökik a fazékból, és nem a párolóba megy alulról, le kell zárni. Egy hosszú nedves rongydarabot köss körbe rajta, vagy fóliázd be folpackkal a fazék szélét és úgy tedd rá a párolót.

A kuszkuszt ezután öntsd vissza a nagy tálba, és villával mozgasd szét őket. A cél, hogy ne legyenek összetapadva.

Második gőzölése a Kuszkusznak:

  • Amikor egy kicsit lehűlt, 2 csésze vizet és 1 evőkanál sót keverj össze, és locsolj rá apránként, a kezeddel eldolgozva benne. Amolyan dobáló mozdulatokkal kell őket átmozgatni.
  • Dörzsöld szét a tenyered közt az összetapadt golyócskákat. Mikor szép különálló szemeket látsz csak, tedd vissza a párolóba.
  • Add hozzá most a szószhoz a burgonyát, paradicsomot, hagymát, sárgarépát.
  • Helyezd a gőzölő kosarat a tetejére, és ismételd újra a gőzölést 15 percig.
  • Aztán öntsd ki a nagy tálba, mozgasd szét.

Harmadik gőzölése a Kuszkusznak:

  • Fokozatosan dolgozd bele 3 csésze vizet a kuszkuszba a kezeddel, dobálva és dörzsölve a szemeket két tenyered között.
  • Kóstold meg a kuszkuszt, és adj hozzá egy kevés sót, ha szükséges.
  • Helyezd kb. a felét a kuszkusznak a gőzölő kosárba, de óvatosan, és ne döngöld le, mert akkor a gőz nem tud áttörni rajta.

Közben add a szószhoz a sütőtököt, cukkinit, és az édes burgonyát és helyezd a pároló kosarat tetejére.

  • Amikor megjelenik a gőz, óvatosan tedd rá a maradék kuszkuszt is. Hagyd a kuszkuszt harmadik alkalommal 15-20 percig a gőz fölött.
  • Ezen a ponton, az összes zöldségnek már meg kellett főnie. Próbáld meg, ha könnyen belemegy a villa, akkor jó, ha nem főzd még tovább. Kóstold meg a szószt, ha még kell adj hozzá sót, borsot.

Tálalás:

  • Öntsd ki a kuszkuszt a nagy tálba, és húzgáld szét ismét. Keverd bele az egy evőkanálnyi szment, vagy sima vajat, ha neked a Szmen túl erős.
  • Végy egy nagy tálat, amiben felszolgálod majd a kuszkuszt, halmozd rá, készíts dombot belőle.
  • A közepébe csinálj egy mélyedést, szedd ki a húst, és tedd bele. 2 kis merőkanál szószt egyenletesen csorgass a kuszkuszra.
  • Most szedd rá a zöldségeket is, próbálj meg valami szép mintát kihozni belőle.
  • A csicseriborsót a tetejére dobáld rá, a megfőtt petrezselyemzöldet is ráteheted, van aki megeszi. A csilit ha főztél bele, tedd a tetejére.
  • A maradék szószból is még csorgathatsz rá picit, de óvatosan, mert nem szabad tocsognia a lében. Inkább szárazabb legyen.
  • A megmaradt levest tálakba kell szedni, és a kuszkusz köré helyezni kanalakkal, aki akar locsolhat a saját részére.