Marokkói Kemama Tagine mogyoróhagymával

Sok neve van ennek a fajta tajine ételnek, például: Kemama vagy Qemama Fezben és Mekneszben, Kawarma Rabatban vagy Makfoul Marákesben. A kemama tajine egy két tűz között készített hagymával bőven megpakolt étel. Ez azt jelenti, hogy előfőzés történik, majd sütőben sütik meg a tajineban. Ettől a teteje is kap egy gyönyörű karamellizált réteget.
Édes fajta hagyma kell ehhez a recepthez, Marokkóban "fiatal" fehér hagymát használunk.

Körülbelül 600 g lapocka, bárány lehetőleg
1 közepes méretű vöröshagyma a szószhoz
1 kg mogyoróhagyma vagy édes hagymát a feltéthez.
4 gerezd fokhagyma, zúzott
1 teáskanál tengeri só
1/2 teáskanál fehér bors 
1 púpozott teáskanál őrölt gyömbér
Egy jó csipet sáfrány szál
1 tk kurkuma
1 db fahéj
1 teáskanál cukor vagy méz
1/4 teáskanál szmen 
1 evőkanál olívaolaj + 1 evőkanál növényi olaj
A tetejére:
2 púpozott evőkanál porcukor 
1 teáskanál őrölt fahéj

Hozzávalók:

Körülbelül 600 g lapocka, bárány lehetőleg
1 közepes méretű vöröshagyma a szószhoz
1 kg mogyoróhagyma vagy édes hagymát a feltéthez.
4 gerezd fokhagyma, zúzott
1 teáskanál tengeri só
1/2 teáskanál fehér bors 
1 púpozott teáskanál őrölt gyömbér
Egy jó csipet sáfrány szál
1 tk kurkuma
1 db fahéj
1 teáskanál cukor vagy méz
1/4 teáskanál szmen 
1 evőkanál olívaolaj + 1 evőkanál növényi olaj
A tetejére:
2 púpozott evőkanál porcukor 
1 teáskanál őrölt fahéj


Elkészítés :

Keverjük össze a fűszerek felét 1/4 teáskanál szmennel vagy 1 evőkanál olívaolajat és a masszázs a húst ezzel a keverékkel. Lehet, hogy meg is csinálni, hogy idő előtt.
1. főzés
Közepes lángon javasolt
Kuktában vagy fazékban melegítsd az olajat, tedd rá a hagymát, enyhén pirítsd meg. Add hozzá a maradék fűszereket és annyi vizet, hogy ellepje a húst, majd zárd le a kuktát. Főzd kb 35 percig, amíg a hús majdnem átfőtt. Ha a szósz elfőtt, csak adj hozzá kis vizet.
Add az egész hagymákatt a szószhoz, és főzd további 20 percig. A kuktát ne zárd le, csak fedd le a tetejével. Nem szabad szétfőzni a hagymákat, a cél hogy megtartsák formájukat.
2. főzés és tálalás
Egy tagineba helyezzük át a húst, köré rendezzük a mogyoróhagymákat. Szedd rá a szószt , és hintsd meg a cukorral és a fahéjjal.
Helyezd a taginet fedél nélkül egy előmelegített sütőbe 200 ° C-on. A tagine van kész, amikor a hagyma teteje kissé elszenesedett. Minél több a cukor a tetején, annál jobban fog karamellizálódni, és szenesedni a teteje.
Forrón tálald marokkói kenyérrel vagy baguette-el.
Jó étvágyat!