Marokkói kátrányos bögrék

Biztos te is gondolkodtál rajta amikor láttál ilyet marokkóban, hogy mi ez a fura szagú dolog a poháron. Miért szeretnek ebből inni és mi ez? 

Nos ezek a marokkói bögrék  kátránnyal (Gatran a marokkói arab neve) vannak festve, ettől erős füstös szagúak. 

Ez a kátrány pedig a Vörös boróka nevű mediterrán cserje olajából (borókaolaj - Oleum Cadinum- cade oil)  készül roncsolásos lepárlással. Ez egy sötétbarna, füstös szagú, zavaros folyadék, melyet orvosságként is alkalmaznak észak- Afrikában és Európában ősidők óta. Fájdalomcsillapító, fertőtlenítőszer és különböző bőrbetegségek, például ekcéma, viszketés, bőrfertőzések és korpásodás hatékony ellenszere. Kozmetikumokban, például szappanokban és samponokban is használják, főleg a fertőtlenítő tulajdonságai miatt. Ezt az olajat az egész országban termelik, de főként Marrakeshben és a környező falvakban városokban , illetve a magas- Atlaszban.

 Létezik egész vizes, híg verziója (Gatran Rkik) és a sűrű (Gatran Ghlid) 

Kerámiák díszítésére és a víz kellemes illatának biztosítására is használják. A vidéki területeken a Gatran-t néha az ivóvízhez adják fertőtlenítőszerként a minőség javítása érdekében. Más fontos felhasználása az állatok számára a bélparaziták kezelésére és a kígyók és a skorpiók elriasztására, rovarriasztónak, de gyakori eleme a fehér és fekete mágiának. Utóbbiban volt részem, amikor az unokahúgom napokig sírt, páran úgy gondolták, szemmel verték. Rögtön ajánlottak nekünk egy öregasszonyt, aki majd ezt "megoldja". Máig emlékszem, ahogy tele fröcskölte szegény gyereket ezzel a kátránnyal, majd egy hétig nem volt szabad fürdetni. Csóri gyerek napokig bűzlött a kátránytól. Igaz , a sírás abbamaradt. :D 

A fazekasságot tekintve a funkciója pedig, ahogy ők tartják, hogy a vizet hűvösen tartja sokáig és fertőtleníti. Sokak szerint megnöveli a víz ásványi anyag tartalmát is, de erről nem találtam még bizonyítékot. Ami biztos, hogy férjem csak ebből hajlandó inni, mindenhová jön velünk. Zárójelben megjegyzem, én nem szeretem, mert olyan mintha valaki összetapogatta volna miután megfogdosott valami erősen füstölt húst.