Marokkói csirke vagy pulyka nyárs - Brochette

Nagyon finom streetfood, de gyakran készítik otthon is. Marokkóban a henteseknél előrefűszerezve árulják a kockára vágott csirkét vagy pulykát ebben a szószban pácolva.
Kitűnő szendvics töltő anyag ez a hús, egy piknik vagy kerti party remek kiegészítője lehet. Ha lehet készíts hozzá lapos kenyeret, vagy batbout-ot, és friss paradicsomsalátával tálalva az igazi.


500 gr kicsontozott csirke vagy pulykamell
2 teáskanál só, vagy ízlés szerint
2 teáskanál paprika
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál sáfrány szál morzsolt
1/2 teáskanál kurkuma
1 vagy 2 gerezd fokhagyma, préselt vagy apróra vágott
3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
1 1/2 evőkanál citromlé
1 1/2 evőkanál növényi olaj vagy olívaolaj
Mosd meg a csirkemelleket, vágd le a felesleges részeket, mint a bőr, vagy porcok. Vágd fel kb 2x2 centis kockákra. A pác hozzávalóit egy müanyag tálban keverd össze, majd tedd bele a husit, és keverd át, hogy mindenhol bevonja a pác. Fedd le folpackkal, és tedd hűtőbe egy éjszakára. 
Ha fa pálcikákat használsz nyársnak, előzöleg vízbe kell őket áztatni, hogy ne égjenek meg. 

Azonnal tálald, vagy csomagold alufóliába, hogy az tartsa melegen. Ebből a mennyiségből 8-10 nagy nyárs vagy 15-20 kis méretű nyárs lesz.

Az összes hozzávalót a citromlén és olajon kívül tedd húsdarálóba. Daráld le, majd a püréhez keverd a citromlét és olajat, takard le fóliával, és tedd hűtőbe éjszakára. 
Másnap a grill előmelegítése közben a beáztatott pálcikákra nyomkodd rá a húst körbe , mint egy kolbász formát képezve. Ez az igazi kebab forma. Szépen egyenletesen és szorosan nyomkodd rá, ne csússzon le a pálcikáról. Majd süsd azonos módon a fentivel. 
Jó étvágyat!
Booking.com

Hozzávalók:

500 gr kicsontozott csirke vagy pulykamell
2 teáskanál só, vagy ízlés szerint
2 teáskanál paprika
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál sáfrány szál morzsolt
1/2 teáskanál kurkuma
1 vagy 2 gerezd fokhagyma, préselt vagy apróra vágott
3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
1 1/2 evőkanál citromlé
1 1/2 evőkanál növényi olaj vagy olívaolaj

Elkészítés:

Mosd meg a csirkemelleket, vágd le a felesleges részeket, mint a bőr, vagy porcok. Vágd fel kb 2x2 centis kockákra. A pác hozzávalóit egy müanyag tálban keverd össze, majd tedd bele a husit, és keverd át, hogy mindenhol bevonja a pác. Fedd le folpackkal, és tedd hűtőbe egy éjszakára. 
Ha fa pálcikákat használsz nyársnak, előzöleg vízbe kell őket áztatni, hogy ne égjenek meg. 

Módszer 1.

Melegítsd elő a grillt közepes vagy közepes-magas hőfokra. Ne használj nagyon magas hőt, mert a nyársak kiszáradnak. A húskockákat húzgáld fel a pálcikákra, és tedd a grillre 7-10 percre körülbelül, amíg szépen átsült, de ne hagyd túl soká, mert kiszárad. 

Módszer 2.

Ha nincs grilled, akkor sütheted sütőben is. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, vagy alufóliával, arra tedd rá a sütőrácsot, és helyezd rá a nyársakat. Fedd le alufóliával az egészet, és süsd 180 fokon 15-20 percig, majd távolítsd el a fóliát, és pirítsd meg minden oldalát szép aranybarnára.

Azonnal tálald, vagy csomagold alufóliába, hogy az tartsa melegen. Ebből a mennyiségből 8-10 nagy nyárs vagy 15-20 kis méretű nyárs lesz.

Az összes hozzávalót a citromlén és olajon kívül tedd húsdarálóba. Daráld le, majd a püréhez keverd a citromlét és olajat, takard le fóliával, és tedd hűtőbe éjszakára. 
Másnap a grill előmelegítése közben a beáztatott pálcikákra nyomkodd rá a húst körbe , mint egy kolbász formát képezve. Ez az igazi kebab forma. Szépen egyenletesen és szorosan nyomkodd rá, ne csússzon le a pálcikáról. Majd süsd azonos módon a fentivel. 
Jó étvágyat!

Módszer 3: 

Az összes hozzávalót a citromlén és olajon kívül tedd húsdarálóba. Daráld le, majd a püréhez keverd a citromlét és olajat, takard le fóliával, és tedd hűtőbe éjszakára. 
Másnap a grill előmelegítése közben a beáztatott pálcikákra nyomkodd rá a húst körbe , mint egy kolbász formát képezve. Ez az igazi kebab forma. Szépen egyenletesen és szorosan nyomkodd rá, ne csússzon le a pálcikáról. Majd süsd azonos módon a fentivel. 
Jó étvágyat!

Módszer 4. : 

Készítheted a gyrost úgy is ahogy a gyorsbüfékben szokták. Felhúzni nyársra, és megsütni. 

A pácolás után szúrj egy beáztatott nyársat egy félbevágott hagymába. Tégy köré egy pontosan passzoló fém formát, így nem fog eldőlni, mikor a hagyma megsült és elpuhult. Húzd a hússzeleteket a nyársra egymásra, majd tekerd körbe alufóliával. 180 fokon süsd át amíg teljesen megsült, az kb 1 óra. Majd vedd le a fóliát, és pirítsd meg. Ha nem akar pirulni, vagy nincs erre elég időd, felgyorsíthatod serpenyőben a folyamatot kevés olajon. 

Mikor megpirult, csak vágd le a piros részeket, amit már fel is szolgálhatsz a gyrosba zöldséggel és mártással. A feér részeket tedd vissza pirulni a serpenyőbe ismét. Folytasd míg el nem fogy.