Marokkói búzadara kenyér - Khobz dyal Smida

Mint már tudjátok, a kenyér elengedhetetlen Marokkóban , része a reggelinek, ebédnek és vacsorának is. Evőeszköz helyettesítő is, ezzel mártogatják ki a tálból az ételeket. A mai hozott házikenyér recept a sógorom kedvence. A velünk szemközti bolt is ezt árulta. Én jobban szeretem a másik fajtát, amit már megosztottam pár hete. Ez puhább fajta, a másik ropogósabb.

Hozzávalók:

1 kg nagyon finom búzadara (vagy gríz és liszt keveréke)
Körülbelül 30 g friss élesztő
kis pohár meleg víz
só kb 1 kis teáskanál
egy teáskanál cukor

Elkészítés :

Tedd az élesztőt tálba egy kis meleg vizzel,és cukorral, keverd meg.
Ha van dagasztógéped, tedd bele a búzadarát, és a sót, majd add hozzá az élesztős keveréket fokozatosan, amíg egy nagyon lágy, de nem ragadós tésztát kapsz. Ha nincs gép, akkor egy tálba tedd, és dagaszd kézzel.
Gyúrd legalább 10 percig, gyúrás nagyon fontos eleme a sikeres kenyérkészítésnek.
Ezután hagyjuk pihenni a tésztát 15 percet.
Oszd a tésztát 3 vagy 4 labdára.
Szórj búzadarát a munkafelületre, tégy rá egy labdát, szórd meg darával és lapítsd ki a kenyereket kb 1 centi vastagra. Jó ha mindenhol befedi a búzadara kívülről.
Fedd le egy tiszta ruhával, és hagyd őket kelni meleg helyen egy fél órát, amíg duplára dagadnak.
Villával szurkáld meg a közepüket.
Előmelegített sütőben 200 ° C-on körülbelül húsz percig süsd.
Jó étvágyat!