Manakeesh Bil Zaatar

(Manakeesh vagy Manoosheh egy Levantéból (Jordánia, Palesztina, Libanon és Izrael ) származó igen népszerű "pizza" jellegű étel, mely készülhet Zaatar keverékkel és sajttal is. Zaatarnak alapvetően a kakukkfüvet hívják, ám a közel keleten ez egy keverék neve is, mely szezámmagból, sumacból és zöldfűszerekből áll. Eszméletlen finom, különleges ízvilág, a Jemeni Követségen a munkám során rendszeresen dolgoztam vele. Úgy tartják a Zaatar keverék serkenti az agyi funkciókat, így gyakran szórják ezt a keveréket a reggeli kenyérre iskola előtt a gyerekeknek... Nos vesztenivalónk nincs, egy próbát megér..

Hozzávalók

700 g liszt

2 evőkanál száraz élesztő

3 evőkanál olívaolaj 

1/2 evőkanál cukor

1/2 kávéskanálkanál só

Zaatar keverék (Recept lejjebb) 

olívaolaj

Elkészítés:

Egy tálban 1 csésze meleg vizet keverj össze az élesztővel és a cukorral. Tedd félre lefedve 5 percre, vagy amíg habzani kezd.

Kombináld a lisztet és a sót egy tálban, keverd össze, majd add hozzá az olívaolajat, és jól keverd össze. Öntsd rá az élesztős keveréket, és jól dolgozd ki, plusz víz hozzáadásával, gyúrd 5-8 percig, amíg sima lesz. Olajozott tálba tedd vissza, takard le és hagyd duplájára kelni, legalább egy órát. 

Melegítsd elő a sütőt 200 ° C fokra.

Oszd a tésztát 12 egyforma részre, és hagyd őket 15 percig pihenni újra.. 

Egy tálban keverj össze olívaolajat és zaatar mixet, ez kerül majd a tetejére. 

Lisztezett felületen a kezeddel lapítsd el a golyókat, vékonyra mintha pizzát csinálnál. A zaatart kend rá körbe mindenhol, a széleit hagyd csak ki. Sütőpapírral bélelt tálcára tedd, és süsd 7-10 percig vagy amíg aranybarnák lesznek. 

Melegen tálald egy mártogatós kíséretében, vagy tea kávé mellé.

ZAATAR KEVERÉK

Ezerféle recept létezik erre. Ez az alaprecept, ami mindegyik keverékben megtalálható. De láttam libanoni receptet, ahol fahéjt, koriander és még ki tudja mi is volt benne. Én ezzel az egyszerű változattal tökéletesen megvagyok elégedve, ez hasonlít legjobban ahhoz amit ismerek.

Hozzávalók:

10 evőkanál kakukkfű 

10 evőkanál majoránna

6 evőkanál szumac (elhagyható)

8 evőkanál szezámmag

1 /2 teáskanál só

Elkészítés:

Őröld le az egészet együtt, de ne túl finomra, a szezámmagnak láthatónak kell lennie a keverékben. Tedd egy zárható üvegbe, és sötét hűvös helyen tartsd. Hónapokig eláll.