Makrout - datolyás édesség

Egész észak-Afrikában ismert a Makrout, és leginkább ramadánkor vagy Eidkor készítik. Búzadarás-narancsvirágos tészta öleli körül a datolyapasztát, melyet végül mézben fürdetnek.

A tésztához:

350 g finom vagy közepes búzadara
50g liszt
1/8 teáskanál só
1 teáskanál cukor
160 g olvasztott vaj vagy növényi olaj
2/3 csésze narancs virág víz
A töltelékhez:
150 g datolya
1 teáskanál olvasztott vaj
1 teáskanál narancsvirág víz
1/2 kávéskanál fahéj, vagy ízlés szerint
1/4 kávéskanál szerecsendió 
-----------------------------------------
növényi olaj, a sütéshez
kb 350 g méz
1 evőkanál narancsvirág víz

Elkészítése:

Keverd össze a száraz összetevőket a tésztához. Add hozzá a vajat. Majd adagold a narancsvirágvizet, amíg összeáll a tésztád. Lehet hogy többet felfog venni belőle, akkor adj hozzá még. Fedd le fóliával, hagyd pihenni félórára. 
Ha van datolyapasztád készen, akkor ízesítsd be, ha nincs akkor készítsd el magad. Gőz fölött puhítsd meg a kimagozott datolyákat fél órán át. Majd mixerben keverd össze pasztává a hozzávalókat.
Vizes vagy olajos kézzel formázz hosszú kisujjnyi vastag kukacokat a pasztából és tedd félre.
Oszd a tésztát négy részletbe. Készíts belőle hosszú hengert, pont mint a datolyapaszta. Készíts egy mélyedést a közepébe hosszan, és helyezd be a datolyapaszta csíkot. Majd zárd le, ne látsszon ki sehol. Most egy szép hengered van. Villával nyomkodhatsz motívumokat a tetejébe, vagy bármilyen mintázóval.
Átlósan vágd fel a hengereket olyan másfél centis szeletekbe.
Pihentesd őket újabb harminc percig.
Hevíts olajat, mindenképp jó forró legyen.
Készítsd oda a felmelegített mézet, amit beízesítettél a narancsvirágvízzel.
Süsd aranybarnára a Makroutokat. Majd tedd ki szűrőre, csöpögjön le az olaj, és egyből tedd a mézbe. A következő adag kisüléséig hagyd ázni a mézben. Innen is szedd ki majd lecsepegni.
Ha kihültek légmentesen zárható dobozban tartsd őket. Tálaláskor szépen rendezd el a tényéron őket. Több hétig eláll.
Jó étvágyat :)