Makouda- burgonyapogácsa

Maakouda batata (Marokkói burgonyapogácsa)
Tudom úgy hangzik, mint a "Hakuna Matata", de legalább könnyű megjegyezni :)Népszerű utcai étel Marokkóban, magában vagy szendvicsbe töltve árulják.
Csodásan fűszerezett , pirított hagyma, fokhagyma, koriander, és a kömény adja az ízét. A kurkuma - akkor használd, ha azt szeretnéd, hogy étvágygerjesztő színe legyen a burgonya fánkodnak Én mindíg teszek bele.
Bár a maakouda hagyományosan krumplipürével készül , én néha reszelt burgonyával készítem,mert ez a módszer nem igényel időt (a másiknál le kell hűteni a főtt burgonyát). Az étel egyébként a mi lapcsánkánkhoz hasonlít, egy más ízvilággal.




Hozzávalók:

1 kg burgonya (5 közepes)
1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
1-2 evőkanál vaj
3 vagy 4 gerezd fokhagyma, préselt
1 1/2 evőkanál római kömény
2 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
1 teáskanál kurkuma
1/4 csésze apróra vágott koriander
2 tojás felverve
olaj, a sütéshez

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, és egészben megfőzzük annyira hogy a kés már belemenjen. Ne főzzük szét! Ha sietünk, hűtsük le jeges vizben.
Olvasszuk fel a vajat egy kis serpenyőben.
Adjuk hozzá a hagymát és süssük közepes-alacsony lángon kb 5-10 percig, vagy amíg áttetsző lesz. Hozzáadjuk a fokhagymát csak egy percig, folyamatos keverés közben, majd vegyük le a tűzről.

Lereszeljük a hűtött burgonyát egy keverő tálba. Mehetnek rá a fűszerek, hagyma, fokhagyma és a koriander. Adjuk hozzá a tojást is. Jól keverjük el. Formázzuk a pogácsákat nedves kézzel egyforma méretűre.

Tegyünk egy serpenyőbe olajat, és helyezzük rá a pogácsákat, főzzük közepes lángon, kb 5-10 perc oldalanként, amíg a mély aranybarna színt kapnak.

Másik változat még amikor az egészből egy nagy makooda torta készül, egyben sütik a serpenyőben, nyilván kicsit több ideig. Tányért fogunk a tetejére, óvatosan megfordítjuk, majd visszahelyezzük a másik oldalával is hogy ott is megsüljön rendesen.

Melegen tálaljuk
Jó étvágyat!