Loubia - Marokkói babfőzelék

Ez a kedvenc főzelékem amióta először ettem. Nem egy macerás kaja, összedobod egy kuktába és megfő magától. Marokkóban a nők általában kenyérsütős napon csinálják, mert nem igényel sok munkát, mint mondjuk egy tajine, ott állni mellette. Minden családnak van kemping-gáz otthon, kiteszik a lépcsőházba vagy teraszra amíg fő, és még a ház se szagosodik be tőle. Emellett lehet közben takarítani, kenyeret sütni, gyereket nevelni, bármit :)
Nagyon karakteres ízű étel, nem mint a magyaros babfőzelékünk. Ez viszont előre tervezős kaja, mivel kifejezetten szárazbabból készül, amit ugye előző este bekell áztatni. Viszont van egy jó hírem is, annak aki spontán találja ki a menüt. Anyósom módszere, amit én is alkalmazok. Megveszem a szárazbabot, egyszerre akár két kilót is. Beáztatom őket egész éjjelre a vásárlás napján, majd félkilós zacskókra adagolom szét másnap. Bekötözgetem és elrakom a fagyóba. Így ha bármikor is hirtelen ötlettől vezérelve babot szeretnék főzni, csak kinyitom a fagyót, és már dolgozom is vele.


Hozzávalók:

500 g száraz fehér bab, beáztatva előre egy éjszakára (vagy ha már lefagyasztottad okosan előre, akkor csak vedd elő)
3 érett paradicsom, reszelt
1 közepes vöröshagyma, reszelt
3 gerezd fokhagyma, apróra vágott vagy préselt
2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
2 evőkanál apróra vágott friss koriander
1 evőkanál só
2 teáskanál paprika
2 teáskanál római kömény
1 1/2 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál cayenne bors, (csilipor vagy erős paprika is jó)
1/2 csésze olívaolaj

Elkészítése:

Keverjük össze az összes hozzávalót egy kuktában vagy fazékban. Adjunk hozzá körülbelül 2 liter vizet.
Kukta módszer:
Lezárjuk a kuktát, és közepes lángon körülbelül 30-40 percig főzzük. Óvatosak legyünk, nehogy elfőjjön a víz, és odaégjen. Én úgy szoktam ellenőrizni, hogy felemelem a kuktát, és "meglóbálom" kicsit. Ha elég benne a folyadék, érzed ahogy mozog benne. Baj akkor van, ha már nincs mozgás. Ez esetben nyisd ki, óvatosan kavard fel, mert ha odaégett, akkor jobb ha az ott is marad. Óvatosan átkell szedni másik edénybe, ha még kell tovább főzni. (Velem is előfordult már, és szerintem mindenkivel.)
Amikor kinyitod, a babnak elvileg lekell süllyednie a szósz aljára, akkor megvan főve, de kóstold meg azért. Ha szökséges utánfűszerezni tedd meg. Ha sok a folyadék, főzd el nyitott kuktádból nagyobb láng fölött, állandóan kevergetve.
Fazékban főzős módszer:
Fedjük le és pároljuk közepes lángon körülbelül 1 1/2 óra, vagy amíg a bab megpuhul és a szósz sűrű és nem vizes.Ha túl kevés főzés közben a víz, adj hozzá, ha túl sok akkor elfőzöd nyilván. Állítsd be a fűszerezést, ha szükséges, és tálalhatod.
Anyósom mindig belefőz egy-két darab csilipaprikát is, amire a csípős rajongó családtagok le is szoktak csapni. Tálaláskor olivaolajjal meglocsoljuk a tetejét.
Friss kenyérrel mártogatva a legjobb,és kevesebbet kell mosogatni :)
Jó étvágyat!