Krachel - Ánizsos és szezámmagos édes marokkói zsemle

Krachel vagy Gorss - (ejtsd : krásel vagy gursz)
Nem vagyok egy nagy ánizs rajongó, de ez a kis édes zsömle valami eszméletlen jó. Minden héten egyszer legalább vettünk egy tucattal a közeli pékségek valamelyikében. Ami nem fogyott el reggelire vagy teázáshoz, azt másnap reggel bedobtuk a sütőbe 5 percre, és újra ropogós volt. Nem igazán szoktak otthon sütni egyébként Krachelt, mert fillérekbe kerül, és mindenhol kapható.
Az alábbi receptből 10darab jön ki.


Hozzávalók:

600 g liszt

2 tojás

120 g cukor

60 ml olaj

20 g só

25 g friss élesztő

1 teáskanál őrölt ánizs

3 evőkanál pirított szezámmag

1 teáskanál egész ánizs

1 evőkanál narancsvirág víz

kb 250-300 ml meleg víz

Lekenéshez:

1 evőkanál tej

1 tojás

1 evőkanál pirított szezámmag a szóráshoz


Jó étvágyat hozzá!

Elkészítése:


  • Egy tálba tedd a tojást az olajjal, magokkal, fűszerekkel, narancsvirágvízzel. A liszthez keverd a sót, cukrot és élesztőt. Majd keverd össze a kettőt.

  • Ragacsosnak kell lennie a tésztának. Borítsd ki lisztezett felületre, és gyúrd át, kevés liszttel hintsd meg. Dolgozd ki 5 percen keresztül. Ne szórj rá sok lisztet, mert megkeményedik, és merev lesz a kész krachel.

  • Tedd vissza a kilisztezett tálba, szórd meg a tetejét is liszttel, majd takard le, és hagyd kelni fél órát.

  • Oszd a tésztát 8 -10 egyforma kis golyóra,alaposan formázd meg őket, sima golyókká, majd tedd őket sütőpapírra egy tepsibe egymástól 5 centire és lapítsd le őket 1-2 centisre. Takard le és hagyd kelni egy órán át. (Sütőben 40 fokon még gyorsabban és szebben kelnek.)

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

  • Kend meg a tetejüket a tojásos keverékkel, és szórj rájuk szezámmagot. Süsd meg őket körülbelül 20-25 perc alatt.

  • Melegen vagy hidegen fogyasztható. Kávé mellé kitűnő.

Jó étvágyat hozzá!