Kiymali Pide és Kaserli Pide - Török töltött lepények

Ez a török, lapos kenyér, darált hússal vagy sajttal töltve, az egyik legkedveltebb gyorséttermi harapnivaló Törökországban. 

Hozzávalók

A tésztához:

300 gr  liszt

1 tk. só

14 gr szárított élesztő

1 pohár meleg víz

3 evőkanál. olívaolaj

Darálthúsos töltelék (KIYMALI PIDE):

1 közepes vöröshagyma, apróra vágva

400 gr marhahús darálva

½ zöld paprika apróra vágva

2 közepes paradicsom magozva hámozva

1 evőkanál. citromlé

1 evőkanál. olívaolaj

Só 1 tk 

bors ízlés szerint

1 tojás + 1 evőkanál. olívaolaj a kenéshez

Elkészítése: Közben készítsd el a tölteléket. Melegíts olívaolajat egy serpenyőben, és keverd bele a hagymát és a paprikát.Párold 2-3 percig közepes hőn, majd keverjük hozzá a paradicsomot és főzd még 2 percig. Öntsd rá a citromlevet és sózd és borsozd. Most keverd ezt a darált húshoz egy tálba, és kész a töltelék.

Sajtos (KASERLI PIDE) töltelékhez:

200 g fetasajt vagy török sajt

200 g mozzarella sajt

1 gerezd fokhagyma reszelve

1 tojás

petrezselyem

só, bors ízlés szerint (vigyázz a feta sós)

Kapor (opcionális)

Elkészítése: A mozzarellát és a fetát reszeld le. Keverd össze a sajtokat és a többi hozzávalót.

Elkészítés: 

Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra

Keverd a szárított élesztőt egy kis tálba, és önts rá ½ csésze meleg vizet, az ujjaddal keverd el, és tedd félre öt percre. Keverd el a lisztet a sóval egy nagy tálban. Készíts egy lyukat a közepén, és öntsd bele a 2 evőkanál olívaolajat és az élesztős keveréket. Öntsd a maradék meleg vizet is a lisztkeverékbe. Dolgozd el alaposan.  Gyúrd 3 -5 percig, amíg puha, sima tésztát nem kapsz. A tészta ragacsos, ahogy gyúrod, ezért öntsd a fennmaradó 1 evőkanál olívaolajat rá és keverjük további 2 evőkanál lisztet, hogy a végeredmény egy jó puha tészta legyen. 

Fóliázd le, és hagyd meleg helyen 1 órán keresztül, amíg duplájára kel.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen gyúrd át, majd vágd 2 felé. Készíts belőle golyókat, majd lisztezett asztalon nyújtsd ki őket ovális formára, kb 20x 40 centisre, és 0,3 cm magas legyen. 

Tegyél sütőpapírt egy tepsire és tedd rá a tésztát. A tészta széleit hajtsd befelé , amolyan csónakot képezve. A tészta két végét hegyesre kell készíteni. Tedd bele a tölteléket, kend le az olajos tojással, és süsd 25-30 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.

.