Kika du chocolat - Csokitorta

Sógornőm receptje ez. Az ő specialitása ez a puha, mennyeien finom sütemény, mindig ő készített nekünk ha kértük. Elkértem a receptjét, próbálkoztam vele én is, de sosem lett olyan. Azt hittem a hozzávalókat csak összekeverjük és megsütjük. De nem. Odaálltam mellé egy alkalommal, és rendesen végignéztem a menetét. A tojások szétválasztása nagyon fontos, ahogy az is, hogy kemény habot verjünk a fehérjékből. A sárgákat is fehéredésik kell habosítani. A másik fontos tudnivaló pedig, amikor öntöd a tésztát a formába, megbillentve forgasd körbe az edényben, hogy magasra felmenjen a tészta. Ezt a lépést sosem tettem meg, és a tortáim mindig kúposak voltak. A tészta úgymond felkapaszkodik saját magán az edény szélén, így a felszíne egyenletes lesz mindenhol. A formát illetően szabadon választható, sütheted kerek vagy szögletes formában, de akár kuglófként is.

Hozzávalók:

4 db tojás

100 g cukor

1 csomag vaníliás cukor

50 g kakaópor

50 g vaj

140 g finomliszt

1 kávéskanál sütőpor

csipet só

tetejére:

csokiöntet, reszelt mandula vagy dió, egyéb magvak.

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

  • A tojásokat válaszd szét két tálba. A fehérjét verd kemény habbá a cukor felével és csipet sóval.

  • A cukor másik felét habosítsd fel a sárgájával.

  • Egy lábosban olvaszd meg a vajat, és keverd bele a kakaóport.

  • Add a tojássárgájához, majd ha elkeverted, szitáld bele a lisztet is, és alaposan keverd el, csomómentesre.

  • Ezután forgasd bele a tojásfehérjét.

  • Sütőpapírral bélelt formában süsd 25-30 percig, tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült e.

  • Tedd egy rácsra, majd öntsd le olvasztott csokoládéval, a széleit díszítheted egész dióval, mandulával, kókuszreszelékkel, csokigolyókkal, mandulapehellyel, vagy bármivel ami szimpatikus. Kávé mellé kitűnő.

Extra ötlet:

  • Egy kis nyomózsákba tölts csokibevonót, és sütőpapírra nyomj mintákat vele. Mikor lehűlt és megszilárdult, remek díszítő lehet a tetejére.   

  • Mielőtt a tésztát a formába öntöd, szórj mandulát (vagy diót ) az edénybe, és erre öntsd rá a masszát. Belesül a tészta tetejébe a ropogós mandula...